Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw Unicum meldt MS-op-Afstand aan voor Spider Award

Mario Gibbels
Het multiple sclerose (MS) behandel- en ondersteuningscentrum Nieuw Unicum in Zandvoort heeft samen met de patiëntenorganisatie MS-Anders het project MS-op-afstand aangemeld voor de Spider Award. Initiatiefnemer Eric Kalter licht het project toe.

Vanwaar dit project?

“Nieuw Unicum is de enige instelling waaraan het Nationaal MS Fonds de status verleend heeft van MS behandel- en ondersteuningscentrum Er zijn in Nederland wel ongeveer tachtig gespecialiseerde MS-verpleegkundigen die verbonden zijn aan ziekenhuizen, maar dan houdt het wel op. Nieuw Unicum is bovendien gespecialiseerd in de ondersteuning van de MS-patiënten met gevorderde lichamelijke beperkingen, en daarin is Nieuw Unicum uniek. MS-op-Afstand zorgt ervoor dat veel meer patiënten toegang krijgen tot de gespecialiseerde kennis van dit centrum via het internet omdat vervoer over grote afstanden voor hen bezwaarlijk is.”

Wat houdt het project precies in?

“Nieuw Unicum biedt de mogelijkheid om via een live-verbinding over internet, met beeld, mensen met MS te coachen op het gebied van lichamelijk en geestelijk functioneren. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van een web-based elektronisch persoonsdossier waarmee de gezondheidstoestand van de MS-patiënt in de gaten gehouden wordt en een protocollenbank. Het project werkt vanuit de behoefte van de patiënt en is dus volledig vraaggestuurd.”

Hoe ver is het project?

“We hebben voor drie jaar subsidie gekregen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het project is op 1 april dit jaar van start gegaan. Sinds 1 september kunnen MS-patiënten online coaching krijgen van gespecialiseerde verpleegkundigen van Nieuw Unicum Inmiddels hebben zich al zo’n 100 MS-patiënten gemeld. We streven ernaar dat dit er uiteindelijk 500 zullen worden. We zijn nog bezig met het inrichten van de protocollenbank.”

Wat zijn de kosten en baten van het project?

“Wij verwachten dat hiermee veel meer MS-patiënten toegang krijgen tot de gespecialiseerde zorg van Nieuw Unicum zonder dat zij ver moeten reizen. Hierdoor zal de medische consumptie van MS-patiënten hopelijk afnemen en de kwaliteit van leven toenemen. Dit wordt overigens ook onderzocht met medewerking van de Universiteit van Groningen. De opstartkosten worden betaald met de subsidie van de NZa maar we gaan ervan uit dat na die drie jaar het project gefinancierd kan worden op basis van de experimenteerregeling screen tot screen van de Nza, of wat daar voor in de plaats komt.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.