Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw valdetectiesysteem voor seniorenwoning

Annelies Vermeulen
Wetenschappers van het Fraunhofer instituut in Duitsland hebben een nieuw valdetectiesysteem ontwikkeld voor op zichzelf wonende ouderen die door gezondheidskwalen een groter risico lopen om ten val te komen. Zij demonstreren een prototype op CeBit 2011 in Hannover. Dit meldt het Technisch Weekblad.
Nieuw valdetectiesysteem voor seniorenwoning

Het systeem is in staat om het levenspatroon van een persoon in kaart te brengen en zich hieraan aan te passen. Hierbij maakt het gebruik van meerdere sensoren die op het plafond zijn gemonteerd. Deze sensoren registeren de beweging van de bewoner en de data wordt door middel van een radiosignaal overgebracht naar een computer.

Bewegingspatroon

De software genereert een model van de dagelijkse activiteiten en het actuele bewegingspatroon wordt hiermee vergeleken. Wanneer het systeem een situatie registreert, die te veel afwijkt van de dagelijkse gang van zaken, slaat het alarm. Om vals alarm te voorkomen probeert de alarmcentrale eerst contact te maken met de bewoner. Wanneer deze niet reageert, ontvangt een familielid of een verzorger bericht. Het systeem heeft als voordeel dat het data overbrengt via radiosignalen waardoor er geen bedrading nodig is. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Domotica nog geen alternatief voor fixatie verpleeghuisbewoners

Universiteit Twente en Bruggerbosch doen domoticaonderzoek

Martin van Rijn pleit voor gezamenlijke invoeringsstrategie domotica

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.