Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwbouw krijgt fors lagere EPC

Redactie Zorgvisie
De energieprestatie-eisen voor de nieuwbouw utiliteitsbouw worden per 1 januari 2009 aangescherpt. De energieprestatie van een gebouw wordt uitgedrukt in de energieprestatiecoëfficient (EPC). De EPC voor gebouwen met ‘gezondheidsfunctie niet-klinisch’ wordt verhoogd van 1,5 naar 1,0. De EPC voor gebouwen met ‘gezondheidsfunctie klinisch’ gaat van 3,6 naar 2,6. De energieprestatie-eisen worden vastgelegd in het Bouwbesluit.

Hoe de energiezuinigheid in de bouwpraktijk tot stand komt, wordt aan de partijen in het bouwproces (architect, opdrachtgever, adviseurs) overgelaten. Feitelijk maakt de soort maatregelen niet uit, zolang maar voldaan wordt aan de vereiste energiezuinigheid.

Bestaande bouw

Sinds 1 januari 2008 geldt het Activiteitenbesluit, dat instellingen met een jaarlijks energieverbruik van meer dan 50.000 kWh verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar zijn terug te verdienen. Als instellingen binnen de gestelde termijn geen actie ondernemen, kan het bevoegd gezag (bijvoorbeeld een gemeente of milieudienst) passende maatregelen nemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.