Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nieuwe ICT-autoriteit moet toezicht houden op EKD’

Annelies Vermeulen
Er moet een ICT-autoriteit komen die toezicht houdt op het ontwerp en functioneren van grootschalige databases als het elektronisch kinddossier. Dat staat in een rapport van het Rathenau Instituut.
'Nieuwe ICT-autoriteit moet toezicht houden op EKD'

Het rapport schetst wat er in de praktijk mis kan gaan bij het gebruik van databases. De conclusie luidt dat er vaak onvoldoende aandacht bestaat voor de beveiliging en de betrouwbaarheid van de gegevens en voor de mogelijkheden van burgers om fouten te herstellen.

Elektronisch kinddossier

Bovendien worden er vraagtekens geplaatst bij de doelmatigheid van databases. Vaak bestaan er te hoge verwachtingen van de inzet van databases en zorgt dat voor onwerkbare hoeveelheden informatie. Zo leidt het gebruik van risicoprofielen op basis van het elektronisch kinddossier alleen al in de regio Rotterdam tot zo’n 30.000 ‘potentiële’ probleemkinderen. De beloftes van ICT dreigen daarmee in hun tegendeel om te slaan.

Digitale autonomie

Het Rathenau Instituut pleit daarom voor versterking van de digitale autonomie van de burger. Al in de ontwerpfase moet worden nagedacht over mogelijkheden om burgers meer regie te geven over hun eigen gegevens, zodat ze grip houden op wie wat met hun gegevens doet. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Advies: ‘EKD is duur, werkt niet goed en leidt tot discussies’

EKD-beheerders gaan verder onder naam NetSourcing

GGD Zaanstreek Waterland kiest voor Topicus voor EKD

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.