Ondanks diverse maatregelen die het NIGZ nam, bleven de vaste lasten te hoog in verhouding tot de inkomsten. Verder is er voor het NIGZ onvoldoende toegang tot krediet.
Weinig kredietmogelijkheden
In de huidige economische situatie is toegang tot kredietverlening door banken nagenoeg
onmogelijk voor instellingen als het NIGZ. Het gezondheidsinstituut heeft daardoor zeer beperkte mogelijkheden om kortlopend krediet te verkrijgen om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Al met al rest het NIGZ geen andere weg dan het aanvragen van het faillissement, zo is de conclusie.
Terughoudend
Veel opdrachtgevers, zoals lokale en provinciale overheden, bedrijven, scholen en
maatschappelijke fondsen zijn terughoudend bij het aangaan van substantiële verplichtingen
op het gebied van gezondheid en preventie. De omvang en duur van opdrachten voor het
NIGZ liepen daardoor fors terug. Meer, kleinere en lagerbetaalde opdrachten en veel
tevreden klanten hebben niet kunnen leiden tot een oplossing. Sinds 2009 hebben twee reorganisaties plaats gevonden waarbij het personeelsvolume drastisch is ingekrompen. Daarbij is het instituut naar een kleinere locatie verhuisd en heeft het personeel aanzienlijke salarisoffers gebracht. Op dit moment werken er nog 22 mensen bij het NIGZ. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)
Lees ook:
CBO failliet door bestuurscrises en subsidiestop
Aantal dieetconsulten is gehalveerd, diëtistenclub failliet
Europsyche vraagt faillisement aan
Prismant staat onder surseance van betaling
Wat jammer dat de waardevolle preventieprogramma’s van NIGZ zo slecht financieel gewaardeerd worden. We missen in de Nederlandse gezondheidszorg de kans op *echte* besparing door dit soort interventies te weinig te stimuleren.
Dit bureau werd ingehaald door de tijd. In de preventie is zeker geld te verdienen, maar dan moet je wel aansluiten bij het nieuwe zorgstelsel, en de verhoudingen die daaruit voortvloeien.