Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NIGZ vraagt faillissement aan

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het gezondheidsinstituut NIGZ heeft bij de rechtbank van Utrecht faillissement Aangevraagd, zo laat het instituut vandaag weten. Door de economische crisis liep de omvang van de opdrachten terug, maar het aantal groeide.
NIGZ vraagt faillissement aan

Ondanks diverse maatregelen die het NIGZ nam, bleven de vaste lasten te hoog in verhouding tot de inkomsten. Verder is er voor het NIGZ onvoldoende toegang tot krediet.

Weinig kredietmogelijkheden

In de huidige economische situatie is toegang tot kredietverlening door banken nagenoeg

onmogelijk voor instellingen als het NIGZ. Het gezondheidsinstituut heeft daardoor zeer beperkte mogelijkheden om kortlopend krediet te verkrijgen om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Al met al rest het NIGZ geen andere weg dan het aanvragen van het faillissement, zo is de conclusie.

Terughoudend

Veel opdrachtgevers, zoals lokale en provinciale overheden, bedrijven, scholen en

maatschappelijke fondsen zijn terughoudend bij het aangaan van substantiële verplichtingen

op het gebied van gezondheid en preventie. De omvang en duur van opdrachten voor het

NIGZ liepen daardoor fors terug. Meer, kleinere en lagerbetaalde opdrachten en veel

tevreden klanten hebben niet kunnen leiden tot een oplossing. Sinds 2009 hebben twee reorganisaties plaats gevonden waarbij het personeelsvolume drastisch is ingekrompen. Daarbij is het instituut naar een kleinere locatie verhuisd en heeft het personeel aanzienlijke salarisoffers gebracht. Op dit moment werken er nog 22 mensen bij het NIGZ. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

CBO failliet door bestuurscrises en subsidiestop

Aantal dieetconsulten is gehalveerd, diëtistenclub failliet

Europsyche vraagt faillisement aan

Prismant staat onder surseance van betaling

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.