Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: ‘Zorg op afstand’ krijgt vervolg

Mario Gibbels
Het experiment 'zorg op afstand', dat als einddatum 1 juli 2010 had, wordt vervolgd. Omdat de resultaten positief zijn, mogen deelnemende zorgaanbieders na beëindiging van het experiment kosten voor deze vorm van zorg blijven declareren tot 1 januari 2012.

In de tussentijd bekijkt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) samen met Actiz en VWS op welke manier deze vorm van zorg structureel gefinancierd kan worden. ‘Zorg op afstand’ is het volgen van en communiceren met cliënten via een beeldscherm, ook wel screen-to-screen zorg genoemd. Deze vorm van zorg levert veel voordelen op, zo blijkt uit evaluaties van de NZa en het Nivel. Cliënten voelen zich zekerder met dit systeem in huis en problemen worden eerder gesignaleerd. Dit ondersteunt zelfzorg en vermindert het aantal opnames in ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuizen. Ook de betrokken zorgverleners zijn enthousiast over deze vorm van zorg.

De getallen

Het experiment zorg op afstand heeft vijf jaar geduurd: 30 zorgaanbieders leveren inmiddels deze innovatieve vorm van zorg en meer dan 1.000 cliënten maken hier nu gebruik van. Aanbieders die vanuit het experiment zorg op afstand leveren, kunnen tot 1 januari 2012 per week vier uur verpleging per aansluiting blijven declareren. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.