Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Obama’s zorgplan door het Huis van Afgevaardigden

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zondag ingestemd met het wetsvoorstel voor een historische hervorming van het Amerikaanse ziektekostenstelsel. Met drie stemmen meer dan de vereiste absolute meerderheid van 216 werd het plan goedgekeurd.
Obama’s zorgplan door het Huis van Afgevaardigden

Door de ingrijpende hervorming krijgen ruim dertig miljoen onverzekerde Amerikanen een ziektekostenverzekering. De aanname geldt als een uiterst belangrijke overwinning voor de Amerikaanse president Barack Obama, die de plannen als kernstuk van zijn binnenlands beleid beschouwt. Voorafgaand aan de stemming was Obama hoogstpersoonlijk naar het Capitool (parlementsgebouw) getogen om afgevaardigden over te halen de hervormingen te steunen. Een deel van zijn Democratische partijgenoten lag lang dwars.

Democraten overstag

Sommige Democraten vreesden voor de hoge kosten. Ook vonden Democratische tegenstanders van abortus dat het door de hervormingen leek of de overheid meer wilde gaan meebetalen aan de ingreep. Obama gaf uiteindelijk de garantie dat er geen extra belastinggeld voor abortus gebruikt zal worden, waardoor de tegenstribbelende Democraten overstag gingen.

Algemene ziektekosten

De Verenigde Staten kennen geen algemene ziektekostenverzekeringen. Daardoor zijn naar schatting ruim 35 van de driehonderd miljoen Amerikanen en negen miljoen inwoners die geen Amerikaanse staatsburgers zijn, onverzekerd. In het land wordt echter veel meer uitgegeven aan gezondheidszorg dan in veel andere rijke landen. De nieuwe wet regelt subsidies voor de laagste inkomens om zich tegen ziektekosten te kunnen verzekeren. Rijkeren zullen meer belasting moeten gaan betalen. De hervormingen bieden ook een oplossing voor mensen die tot nu toe geen verzekering konden krijgen omdat ze al ziek zijn. (anp)

Lees meer:

‘Succes Obama-care zou wereldwonder zijn’

Nederlandse lessen voor Obamacare

Obama’s plan voor ziekenkosten is klaar

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.