Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omstreden oogarts over kort geding

Het ooglaserbedrijf Eye Center Europe (ECE) heeft een kort geding aangespannen tegen de Consumentenbond. ECE eist rectificatie van een vergelijkend onderzoek waarin de Consumentenbond de klinieken van ECE het predikaat ‘slecht’ meegeeft. Dat predikaat krijgt het bedrijf omdat het werkt met Turkse medicus Bozkurt Sener, die opereert onder de licentie van een Nederlandse oogarts en dus in Nederland niet BIG-geregistreerd is.

In welke landen bent u werkzaam?

“Sinds 2003 werk ik in Nederland voor ECE. Ik heb mijn eigen oogkliniek in Turkije en ik ben bezig ooglaserbehandelingen in Rusland te gaan uitvoeren. Voorheen heb ik als chirurg gewerkt in Turkije en de Verenigde Staten.”

Welke vormen van registratie zijn nodig om in deze landen ooglaserbehandelingen te kunnen uitvoeren?

“Als internationaal opererende arts kom ik verschillende regels tegen in verschillende landen. Maar in ieder land geldt dat je hoog gekwalificeerd moet zijn om te mogen behandelen. Het welzijn van de patiënt die je behandelt, staat overal voorop.”

Is Nederland in vergelijking met andere landen een open land voor internationale specialisten?

“Volgens mij zou een land buitenlandse specialisten alleen moeten beoordelen op de kwaliteit van hun vaardigheden. De nationaliteit van de arts vind ik geen relevant criterium.”

Wat vindt u van het oordeel van de Consumentenbond dat u niet gecertificeerd bent om in Nederland te werken?

“De Consumentenbond adviseert mensen om voor ooglaserklinieken te kiezen die met BIGgeregistreerde artsen werken. Ik zou adviseren om voor een kliniek te kiezen waar met de modernste hulpmiddelen en de meeste ervaring in het veld wordt gewerkt.”

Verwacht u dat in de toekomst meer internationale artsen in Nederland zullen werken?

“Ja, dat verwacht ik wel. Veel buitenlandse specialisten die meer expertise en een bewezen track record hebben, zullen naar Nederland komen om in hun specifieke veld specifieke patiëntengroepen te behandelen. Dat is niet alleen in het voordeel van de patiënt die de best mogelijke behandeling krijgt, maar ook gunstig voor Nederland. Het is een internationaal georiënteerd land en heeft de potentie leidend te worden op het gebied van internationale geneeskunde in Noord-Europa.” (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Inspectie moet ooglaserklinieken aanpakken’

Consumentenbond rectificeert uitkomst

Link:

Eye Center Europe

De Consumentenbond

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.