Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ondernemer wil praten over IJsselmeerziekenhuizen

Loek Winter wil de komende week in gesprek met de IJsselmeerziekenhuizen om te praten over een doorstart. Dat bevestigt de zorgondernemer tegenover Zorgvisie.

Winter heeft naar eigen zeggen nog geen contact gehad met de noodlijdende ziekenhuiscombinatie. “Ik moet nog horen of de andere partijen met mij in gesprek willen. De komende tijd sta ik in ieder geval open voor een gesprek.” Winter zegt nog niet aan welke mogelijkheden hij denkt voor een doorstart. “Ik heb nu nog geen idee hoe de lokale situatie er daar uit ziet”, aldus Winter. Radioloog Winter heeft de afgelopen jaren negen locaties voor diagnostisch onderzoek in het land geopend. De ondernemer heeft zich daarnaast met dertig miljoen euro ingekocht bij het Weertse St. Jans Gasthuis.

Reddingsplan

Ziekenhuisdeskundige Léon Lodewick bekijkt op dit moment in opdracht van minister Ab Klink of de IJsselmeerziekenhuizen nog kunnen blijven voortbestaan. Lodewick zegt dat hij geen afspraak met Winter heeft voor een gesprek. “Het is nog veel te vroeg om over mogelijke gesprekspartners te beginnen”, zegt Lodewick. “Eerst moet ik me helemaal verdiepen in de situatie en bepalen wat noodzakelijk is.” Lodewick zegt dat hij ook nog niets heeft gezegd over mogelijke scenario’s, zoals sommige media beweren.

Failliet

De IJsselmeerziekenhuizen zijn zo goed als failliet. Zonder ingrijpen bedraagt het verlies van de ziekenhuiscombinatie eind dit jaar achttien tot twintig miljoen euro. Het verlies van tweehonderd van de achthonderd banen dreigt. De problemen zijn niet alleen financieel van aard. Het NRC Handelsblad onthulde eerder deze week dat de specialisten van de beide locaties al jaren met elkaar in de clinch liggen.

Inspectie

Vandaag kwam naar buiten dat de operatiekamers van de locatie Emmeloord van de IJsselmeerziekenhuizen volgens de directie weer klaar zijn voor gebruik. Een woordvoerder zei gisteren dat de lucht in de drie OK’s weer voldoet aan de norm. Het wachten is op toestemming van de Inspectie voor de Gezondheidszorg om de OK’s daadwerkelijk te kunnen gebruiken. “Uit onze rapporten blijkt dat we aan de norm voldoen. Het is aan de inspectie dat te accorderen”, aldus de woordvoerder. Vrijdag gaat interim-manager Norbert Hoefsmit in gesprek met de inspectie over de rapporten. Om de drie operatiekamers in Emmeloord op orde te krijgen zijn bouwkundige aanpassingen gedaan. De veranderingen die nodig zijn in de vier Lelystadse operatiekamers zijn omvangrijker. Daardoor zullen die voorlopig dicht blijven. Van minister Klink van VWS moet de ziekenhuiscombinatie voor 1 november 2008 een plan van aanpak gereed hebben. Het plan van aanpak moet bestaan uit de volgende onderdelen: verantwoorde zorg,

de financiele situatie en een toekomstplan voor de regio. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

IJsselmeerziekenhuizen zijn zo goed als failliet

Onafhankelijk onderzoek naar IJsselmeerziekenhuizen

Directie IJsselmeerziekenhuizen wankelt

IGZ noemt artsen Ijsselmeerziekenhuizen ‘laakbaar’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.