Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar winst op zorg uit verleden

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Minister Hugo de Jonge laat onderzoeken of het beperken dan wel verbieden van winstuitkering ook betrekking kan hebben op in het verleden opgebouwde winsten. Dat staat in een brief die hij heeft gestuurd naar de Eerste Kamer.
Portemonnee Met Munten Foto Bilderbox

De Jonge en zijn collega-bewindslieden komen zoals eerder aangekondigd in het voorjaar van 2019 met een standpunt over het verbieden van winstuitkering door zorginstellingen. In de aanloop vinden drie onderzoeken plaats. Aan de vaste commissie voor VWS in de Eerste Kamer heeft De Jonge uitgelegd welke trajecten hij in gang heeft gezet om de besluitvorming te ondersteunen.
Er zijn drie trajecten. Er lopen twee onderzoeken, een praktijk- en een effectanalyse door de bureaus SiRM en Finance Ideas en een juridische analyse door onderzoekers van de Radboud Universiteit onder leiding van Johan van de Gronden, hoogleraar Internationaal en Europees recht. Daarnaast is aan de brancheorganisaties gevraagd om hun visie te geven.

Juridische kaders voor beperking of verbod winstuitkering

In de juridische analyse wordt gekeken naar de kaders die nodig zijn voor het beperken of verbieden van winstuitkering door zorgaanbieders. Ook kijken de onderzoekers naar de ervaringen in andere landen. Tevens is een vraag of onderscheid moet worden gemaakt tussen de verschillende zorgsectoren en of meespeelt dat eerder de winstuitkering niet, of juist wel, werd gereguleerd. Andere vraag is of het relevant is of de beperking of het verbod moet gelden voor de zorginstelling zelf of voor dochterbedrijven. Daarnaast wordt meegenomen of een overgangsregime noodzakelijk is dan wel of eventueel financiële compensatie moet worden gegeven.

Winstmarges en gevolgen van besluiten over winstuitkering

De praktijkanalyse neemt onder meer de winstmarges op zorg, het gebruik van vastgoed, de inzet van dochterbedrijven en de financieringsbehoefte onder de loep. De effectanalyse belicht de gevolgen van toestaan, reguleren of verbieden. Speciaal als het gaat om de effecten op de toegankelijkheid, betaalbaarheid en de kwaliteit van de zorg. Ook wordt gevraagd naar de invloed van de winstuitkering op de aantrekkelijkheid van het participatiemodel voor medisch specialisten.

Intramurale versus extramurale zorg

Op dit moment geldt een verbod op winstuitkering in de intramurale zorg: voor medisch-specialistische zorg, verpleging, verzorging, begeleiding of behandeling van gedragswetenschappelijke aard in combinatie met Wlz-verblijf (intramurale Wlz en intramurale ggz), erfelijkheidsadvisering en ADL-assistentie. Zorgaanbieders in de extramurale zorg mogen wel winst maken, zoals: huisartsencentra, verloskundigen, kraamzorg, wijkverpleging, mondzorg, ziekenvervoer en kleinschalige woonvoorzieningen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.