Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ongerustheid in Limburg over bevallingszorg

Verloskundigen verzetten zich tegen het sluiten van de acute bevallingszorg in Sittard. Door de fusie van Atrium Medisch Centrum Parkstad en Orbis, moeten vrouwen uit die regio straks naar Heerlen voor een bevalling. Volgens de verloskundigen leidt dat tot risico's voor moeder en kind, zo schrijft de Volkskrant vandaag.
Ongerustheid in Limburg over bevallingszorg
Foto: Stock Xchng

Het Atrium Medisch Centrum Parkstad in Heerlen en het Orbis Ziekenhuis in Sittard hebben vorig jaar besloten te fuseren. Onlangs presenteerde de directie een nieuwe taakverdeling tussen de ziekenhuizen. De acute verloskundige zorg wordt in de toekomst ondergebracht in Heerlen.

Afstand
De Kring Verloskundigen Westelijke Mijnstreek stelt in de Volkskrant dat dit ertoe leidt dat de afstand tot het ziekenhuis voor sommigen oploopt tot 26 kilometer, ofwel een reistijd van een half uur. ‘De toenemende risico’s door de langere rijtijd, bijvoorbeeld om een hevig bloedende patiënte of een baby met slechte harttonen, zijn onaanvaardbaar’, schrijven de verloskundigen in een brief aan het ziekenhuisbestuur.

Weerstand
De SP heeft Kamervragen gesteld aan minister Schippers (VWS). Het is niet voor het eerst dat het sluiten van een afdeling acute verloskundige zorg weerstand oproept. De kwestie speelde in Meppel, Almelo en Zeeland.

1 REACTIE

  1. Prima idee zou je zo zeggen, anno 2013 hoort de geboorte van een kind in een geboortecentrum met alles erop en eraan 24 uur elke dag, maar dan natuurlijk geen thuisbevallingen meer deze middeleeuwse traditie is toch allang achterhaalt en levensgevaarlijk voor moeder en kind.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.