Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ONVZ wil verdieping zorgdebat

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraar ONVZ wil dat het politieke debat over de gezondheidszorg zorg meer verdieping krijgt. De verzekeraar organiseert daarom volgende week dinsdag een webseminar waarop kijkers vragen kunnen stellen aan de raad van bestuur en aan ZN-voorzitter André Rouvoet. Dat kondigt bestuursvoorzitter Erno Kleijnenberg van ONVZ aan.
ONVZ wil verdieping zorgdebat

De gezondheidszorg is een hoofdthema in de huidige verkiezingsstrijd geworden maar Kleijnenberg vindt de gespreksonderwerpen maar één kant van de medaille belichten. ‘Ik verbaas me erover dat de verkiezingsdebatten alleen gaan over de kosten van de gezondheidszorg. En dan voornamelijk over de manier waarop de collectieve uitgaven kleiner worden. Dat de kosten van de gewone burger blijven stijgen doordat het eigen risico stijgt, blijft onderbelicht’, aldus Kleijnenberg.

Grenzeloosheid van de zorg

Kleijnenberg vindt het de taak van de verzekeraar uit Houten om uit te leggen dat er tal van manier zijn om de gezondheidszorg goedkoper te maken zoals bijvoorbeeld inzetten op preventie en sport en beweging. Tegelijk moet volgens hem een discussie op gang komen over de huidige grenzeloosheid van de zorg. ‘Bij het ontvangen van zorg zijn er geen drempels. Ons hele systeem is gericht op alles moet bereikbaar zijn en mogelijk zijn. Je moet er met elkaar over discussiëren over je daarmee wilt doorgaan en of iedereen altijd het beste af is in het medische circuit.’

Debat

Het debat vindt plaats op 11 september van 12.00 uur tot 12.45 uur. Inloggen kan via Zorgvisie.nl en via de website van ONVZ. (Redactie Zorgvisie)

1 REACTIE

  1. Het blijft een hardnekkig misverstand van politici en bestuurders van verzekeraars en beleidsmakers in Nederland om te denken dat preventie en sport en beweging de kosten in de zorg goedkoper maken.
    Of het is weer een ‘frame’.
    De enige organisatie ter wereld die al jaren werkt met stimulering van preventie, sport en beweging en doelmatige zorg verlenen is de organisatie Kaiser Permanente in de USA. Een HMO zoals een HMO behoort te werken volgens de theorie.
    Hard feit uit de jarenlange ervaring van Kaiser Permanente is dat preventie (ook mbt Ketenzorg) de zorgkosten duurder maken, maar de levenskwaliteit van deelnemers mogelijk beter.
    De hoogste kosten worden gemaakt in de laatste 5 jaar van iemands leven. Door betere begeleiding, preventie e.d., leeft de deelnemer langer en dat maakt de kosten sowieso hoger. En al die begeleiding gebeurt ook niet vanzelf; dat wordt gedaan door professionals die betaalt moeten worden.
    Prima verhaal, maar vertel wel de waarheid.
    Wat KP wel doet is de kosten uit de Tweede Lijn zo laag mogelijk houden door zwaar te investeren in de Eerste Lijn; artsen en apothekers. Extramurale zorg is veel goedkoper dan intramuraal. Gemiddelde verblijftijd in een ziekenhuis bij KP is 2.3 dag. Bij ONVZ is dat Nederlands gemiddeld 5.6 dag.Tel uit je winst!
    En KP investeert zwaar in Geneesmiddelen, generieken zoveel mogelijk. Heeft relatief meer apothekers en assistenten in dienst dat een FFS verzekeraar. Werkwijze kan alleen middels een vertikaal geïntegreerd systeemmodel a la HMO of ziekenfondsmodel; zonder concurrentie en/of marktwerking.
    Guus Schrijvers te Utrecht weet er alles van. Paul Wallace van Kaiser Permanente is een goede bekende van hem.
    Hoge kosten van de zorg in Nederland is deels verhoging transactie kosten door de concurrentie, deels onzuivere statistieken (care wordt bij cure ondergebracht), deels door uit te gaan van oude prijzen bij de ziekenhuizen. Ziekenfondsprijzen zijn in essentie nog leidend in de DBC prijsvorming; ziekenhuizen mochten er bij de overgang naar het nieuwe stelsel niet op achteruit gaan.
    Nieuwste hype van Michael Porter is dan ook achterhalen werkelijke kosten in de zorg: Time Driven Activity Based Costs.
    Laat ONVZ et al daar eens een discussie over houden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.