Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opbrengst verkoop gebouwen blijft in zorg

Redactie Zorgvisie
Het College sanering zorginstellingen (CSZ) gaat er op toezien dat zorginstellingen de opbrengst van de verkoop van gebouwen in de zorg steken. Het kabinet is akkoord met spoedwetgeving van het ministerie van VWS dat dit regelt.

De Tweede Kamer had het kabinet hier in 2007 om gevraagd met het oog op de afschaffing van het bouwregime, waardoor zorginstellingen zelf kunnen beschikken over hun vastgoed. De Kamer vreesde dat met publiek geld opgebouwde vermogens zouden ‘weglekken’ uit de zorg. Minister Klink willigde de wens van de Kamer in. Het College sanering kreeg de taak hierop toe te zien.

WTZi te smalle basis

Dit tot ongenoegen van veel zorginstellingen die redeneerden dat ze wel zelf de lasten van de financiering van vastgoed kregen, maar niet de lusten, namelijk het vrijelijk kunnen beschikken over de waarde. Op 19 november 2008 wonnen circa 400 instellingen een rechtszaak over de ‘vermogensklem’. De Raad van State oordeelde dat er onvoldoende rechtsgrond was voor de rol van het CSZ. Artikel 13 van de Wet toelating zorginstellingen vormde een te smalle basis voor de beleidsregels op basis waarvan het college haar werk doet.

Spoedwetgeing vermogensklem

Minister Klink kondigde spoedwetgeving aan om deze hiaat op te vullen. Het kabinet is hiermee akkoord. Hoe de wetgeving eruit ziet is nog niet bekend. Ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen bezitten voor 25 miljard aan onroerend goed. Door verkoop van gebouwen streken ze vorig jaar 400 miljoen op.

Profiel College sanering zorginstellingen

In het julinummer van Zorgvisie magazine staat een profiel van het College sanering zorginstellingen. Het college is ook in de running om het ‘early warning systeem’ vorm te geven. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Raad van State keurt vermogensklem af

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.