Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Openbare toiletten moeilijk bereikbaar in rolstoel’

Openbare toiletten zijn voor mensen die in een rolstoel zitten vaak lastig bereikbaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid meldt de NOS dinsdag. Meer dan de helft van de toiletten die zijn bedoeld voor lichamelijk gehandicapten, kunnen niet worden gebruikt door mensen in een rolstoel.
‘Openbare toiletten moeilijk bereikbaar in rolstoel'
Foto: ANP Roos Koole

Het instituut heeft 175 toiletvoorzieningen in winkelcentra, horeca, theaters, overheidsgebouwen, zorginstellingen en stations onderzocht. Slechts een derde van de bezochte toiletten bleek geschikt voor mensen in een rolstoel.

Niet aanwezig

Bij bijna een kwart van de bezochte locaties bleek bovendien helemaal geen aangepast toilet aanwezig te zijn. Als er wel een wc is voor lichamelijk gehandicapten, wordt die soms gebruikt voor opslag. Andere toiletten zouden alleen per trap bereikbaar zijn of de deur zou niet helemaal open kunnen.

Doorspoelen

Ook in het wc-hokje gaat het nogal eens mis, stelt de NOS. Spiegels hangen soms te hoog, zeepbakjes zijn onbereikbaar en doorspoelen zonder hulp lukt niet altijd.

Wetgeving

In 2012 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin werd gevraagd om ratificatie van een VN-verdrag, waarin is vastgelegd dat mensen in een rolstoel recht hebben om zonder belemmeringen allerlei voorzieningen te kunnen gebruiken. Dat gaat dit jaar gebeuren en dan komt er wetgeving om die ratificatie vorm te geven. De Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus juicht de wetgeving toe. Nu al worden er in het bouwbesluit eisen gesteld aan voorzieningen voor rolstoelers, maar die zijn minimaal. De branchevereniging bereidt daarom cursussen voor om architecten te leren om bij het ontwerpen van gebouwen rekening te houden met gehandicapten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.