Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Oprichting van een investeringsfonds voor zorg onderzocht’

Grote pensioenfondsen en verzekeraars willen minstens een miljard steken in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Hierdoor zouden ziekenhuizen makkelijker geld kunnen lenen. Willem Jan Brinkman, financieel topman van de Nederlandse Investeringsinstelling, zegt tegen De Telegraaf de mogelijkheden voor zo’n fonds voor leningen aan zorginstellingen te onderzoeken. Er is interesse vanuit zowel pensioenfondsen als verzekeraars.
Loek Winter
Loek Winter

Zorgondernemer Loek Winter, ook lid van de adviesraad Gezondheidszorg van ING Bank, noemt het zorgfonds in de Telegraaf een doorbraak. ‘Dit is een heel goed initiatief. Nu lenen maar drie banken geld aan ziekenhuizen: ING, Rabobank en ABN Amro. Dat is te weinig. En ze betalen een hoge rente.’

Lage rente
Volgens de zorgondernemer zou het goed zijn voor de dynamiek en concurrentie als ook pensioenfondsen geld zouden uitlenen. Winter, eigenaar van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, verwacht dat ziekenhuizen daardoor een lagere rente gaan betalen. Dat zou een middelgroot ziekenhuis tonnen per jaar kunnen schelen; geld dat dan aan andere zaken kan worden besteed.

Miljard
‘Het fonds zou een minimale omvang hebben van 500 miljoen euro’, aldus Brinkman. ‘We streven naar minstens een miljard.’ De beleggers willen dan wel voldoende rendement zien voor het risico dat ze lopen.

NVZ
Winter: ‘Ik betaal nu zo’n 4,5 procent rente. Stel dat er een fonds van een miljard komt en ik zou maar 3,5 procent rente betalen, dan zou ik meer geld hebben voor innovatie.’ De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) staat positief tegenover zo’n fonds en verwacht dat ziekenhuizen daardoor makkelijker aan kapitaal kunnen komen. ‘Goed voor innovatie en goed voor de werkgelegenheid’, aldus een woordvoerder in de Telegraaf.

Dossier integrale bekosting ziekenhuizen
Specialisten en bestuurders moeten sinds 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.