Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

Orde: ‘Autonomie artsen in gevaar’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De medisch specialisten gaan actie voeren voor behoud van hun professionele autonomie. Als demissionair minister Klink zijn zin krijgt, ligt de eindverantwoordelijkheid voor medische behandelingen bij het ziekenhuisbestuur in plaats van bij de specialist.
Orde: 'Autonomie artsen in gevaar'

Op 1 juli beginnen de medisch specialisten met hun acties. Dit besluit viel gisteren tijdens de algemene ledenvergadering van de Orde van Medisch Specialisten.

Weg verantwoordelijkheid

Woordvoerder Saskia van Kleef: “We willen best meewerken aan kostenbeheersing in de zorg, maar we willen ook onze professionele autonomie behouden. Het gaat om het behoud van het vrije beroep.” De tijd dringt, want de voorgenomen verandering van de wetgeving zou ertoe leiden dat 7500 medisch specialisten hun vrije beroep verliezen. De nieuwe Wet cliëntenrechten zorg schrijft voor dat patiënten een behandelovereenkomst niet meer sluiten met de medisch specialist, maar met het bestuur van het ziekenhuis. Door een wijziging in de Wet marktordening zorg gaan medisch specialisten declareren aan het ziekenhuis en niet meer via het ziekenhuis aan de patiënt. Daardoor ontstaat een fictief dienstverband.

Van tafel

De Orde wil deze wetswijzigingen van tafel hebben. Van Kleef: “Wij willen dat het budget naar de medische stafbesturen gaan en dat die zorgdragen voor de onderlinge verdeling.”

Klink lanceerde twee maanden geleden zijn nieuwe budgetteringsplannen voor de zorg om daarmee de enorme overschrijdingen in de zorg te drukken. In dit plan krijgen ziekenhuisbesturen een budget dat zij moeten verdelen onder de medisch specialisten.

Zondagsdiensten

Welke acties de specialisten gaan voeren, moet blijken in een ALV op 1 juli. Niet alles mag, zo vertelt Van Kleef, medisch specialisten mogen niet zomaar gaan staken want de continuïteit van zorg moet gewaarborgd blijven. Volgens Van Kleef zijn er legio andere mogelijkheden: van zachte tot harde acties. “Je kunt denken aan het niet meer registreren van dbc’s of niet meer meewerken aan kwaliteitsprojecten van de overheid. Ook draaien van zondagsdiensten sluiten we niet uit.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Klink wil specialisten budgetteren

Demissioniar kabinet gaat flink besparen op zorg

Orde schort alle overleg met minister Klink op

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

18 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is natuurlijk waar dat wij als specialisten is het natuurlijk waar dat we erg makkelijk ons geld verdienen. Door onze overuren en tarieven lopen we aardig binnen. Patienten kunnen toch nergens anders heen en veelal zijn ze niet geintereseerd in het kostenplaatje wat uiteindelijk zou moeten worden betaald. Het zou fijn zijn als de orde onze royale positie kan beschermen al denk ik wel dat we ons zouden moeten fvragen of we zo door moeten gaan. Mijn grootste vrees is dat er door vrije marktwerking meer specialisten op de markt worden toegelaten waardoor er competitie in de sector zouden krijgen. Tot op heden is het ons aardig gelukt dit te belemmeren waardoor we totslot van rekening nog steeds makkelijk geld verdienen en in de royale positie zitten overuren te draaien met stevige marges.
    Eigenlijk lach ik me dood van als die inspenningen van Klink !

  3. @ Rene: eens, alles wat niet acuut is laten liggen is het enige wat zoden aan de dijk zet. En wel snel. Liefst georganiseerd, maar vrees dat op zeer korte termijn wilde acties zullen ontstaan. Specialisten zijn het meer dan beu om als weerloos slachtoffer van de hetze van Klink door het leven te gaan.

  4. @Rene:
    oh jawel hoor. De wachtlijsten in academische ziekenhuizen zijn enorm. Specialisten in loondienst werken anders. Die hebben een CAO en maken geen 70 uur per week, plus diensten. Dat zo’n keuze werkt voor bepaalde vaak academische ziekenhuizen met enorme hoeveelheden personeel en subsidie is leuk. Maar het zal nooit werken in de periferie.Of daar moeten 3 keer zoveel mensen gaan werken, kost ook wat, lijkt je dat een goed plan? De keus voor vrijgevestigd of in loondienst was altijd een keuze.
    Je kunt niet halverwege de rit opeens de regels veranderen wat nu Klink en consorten wel proberen. Er moeten veel hardere acties komen.
    “Je kunt denken aan het niet meer registreren van dbc’s of niet meer meewerken aan kwaliteitsprojecten van de overheid. ”
    Wat een slappe ideeen zeg, niet meer meewerken aan DBC declaraties, ja dat is een handig idee zeg, even zelf je inkomen korten bij wijze van actie? Wie komt op dit soort onzinnige acties? Belachelijk.
    Gewoon alle niet acute zorg laten liggen op alle fronten. Dat werkt. Een aneurysma moet geopereerd, maar een knieoperatie kan wachten en enorm veel andere zorg ook.
    Eens zien of die zorgverzekeraars binnen een paar weken allerei operaties in belgie en duitsland gaan organiseren.Zou me niks verbazen.

  5. @bill: dat is kort door de bocht en niet onderbouwd. Op mijn afdeling werken specialisten in loondienst: dan zo onze kwaliteit minder zijn dan een vrijgevestigde medicus. Zonder onderbouwing is de redenatie ook andersom mogelijk: de vrijgevestigde medicus moet zijn inkomen bij elkaar zien te krijgen en declarateert alles waar hij tijd aan besteed. En waar is dan de waarborging van de kwaliteit?

  6. @Jan: door specialisten onder te brengen onder het bestuur van het ziekenhuis stel je juist wel de professionela autonomie ter discussie. Een bestuurder wil altijd het goedkoopste, de specialist wil gewoon het beste voor de patient. In de dreigende nieuwe situatie kan de bestuurder de dokter opleggen wat hij moet doen. Daar gaat het over, dat is gewoon NIET goed

  7. Beste Jesse, het gaat niet om medische aangelegenheden. Die professionele automie staat niet ter discussie! Het gaat om inkomens en budgetverdeling en dat kan prima neergelegd worden bij het ziekenhuisbestuur. Kijk in dezen ook naar de positie van huisartsen in dienst, naar specialisten ouderengeneeskunde in dienst etc. Daar is geen enkel probleem mee.

  8. @ Ellen: hoe kan een ziekenhuisbestuur (dat vaak niet eens goed functioneert en bovendien om de paar jaar van plek wisselt) nu de zeggenschap hebben over medische aangelegenheden? Dat zijn managers, geen specialisten met verstand van waar het om draait.
    Die exsessen die je beschrijft zijn heel erg. Maar die zijn niet exemplarisch voor het vakgebied. Om daarom het kind met het badwater weg te gooien is het domste wat je kan doen.

  9. Prima voorstel van Klink. Zolang specialisten per DBC worden betaald speelt het honorarium een te grote rol bij de keuzes die artsen maken.
    Als het ziekenhuis het proces efficienter maakt en bijvoorbeeld een nurse practitionar aanstelt stijgt het inkomen van de specialist “zomaar” doordat zij of hij meer DBC’s kan doen. Ik heb meegemaakt dat patienten twee dagen langer dan gemiddeld in een ziekenhuis bleven dan gemiddeld omdat de artsen weigerden visite te lopen en dus mensen niet ontslagen konden worden; alleen omdat specialisten met visitelopen financieel niets opschoten. Alleen al om dat soort rariteiten te voorkomen is het neerleggen van het budget bij het ziekenhuisbestuur een prima idee. Het geeft het ziekenhuisbestuur meer grip op het gedrag van specialisten dat juist helemaal niets te maken heeft met professionele autonomie. Machtsmisbruik onder het mom van professionele autonomie: ik ben er helemaal klaar mee.

  10. Het is ongelooflijk dat Klink de schade van zijn eigen fouten nu compleet afschuift op de groep specialisten. Op populistische wijze maakt hij de groep met de grond gelijk. Dat er feitelijk heel erg veel rammelt aan zijn zaak lijkt weinigen te boeien. En hem ook niet, want hij is straks weg.
    Specialisten, word wakker! Laat van jullie horen met keiharde acties. Jullie zijn vogelvrij voor de minister tot jullie ook jullie macht gaan gebruiken. Dus geen ludieke verkleedacties tijdens het spreekuur (wie dat heeft bedacht..) maar op veel ingrijpendere wijze.
    Bezuinigen moet, maar dan wel op basis van rechtvaardige en redelijke gronden.

  11. Ik zie liever dat een missionair minister zulke maatregelen treft. Maar, ook nu weer wordt de drogrede van de professionele autonomie er bij gesleept om vooral geen cent te hoeven inleveren. Als patient die met de publiciteit van de Orde van Medisch Specialisten wordt geconfronteerd heb je de neiging medelijden te hebben met die arme specialisten. Als medewerker binnen de gezondheidzorg weet ik dat medelijden niet op zijn plaats is. Medisch specialisten hebben het goed. Dat gun ik ze. Zielig doen past niet bij het opleidingsniveau en de maatschappelijke taak die zij voor zichzelf zien.

  12. Prima wat Klink doet. Professionele autonomie en de status van een vrij beroep staan los van elkaar. Er zijn vele professionele specialisten (huisartsen, verpleeghuisartsen, juristen, architecten etc. etc.)die in dienst zijn en toch hun professionele automie behouden. Daar is absoluut niks mis mee en het bevordert de transparantie op een prima wijze. Houd op met die strijd voor status, doe gewoon je werk en schik je in de algemeen gedragen maatschappelijke beweging!

  13. Woordvoerder Saskia van Kleef: “We willen best meewerken aan kostenbeheersing in de zorg, maar we willen ook onze professionele autonomie behouden. Wees nu eens eerlijk en niet hebzuchtig, heeft iemand van dat meewerken al iets gemerkt? En waarom zou je je professionele verantwoordelijkheid verliezen, wat een onzin.

  14. Als ik de analogie door trek begrijp ik dat medisch specialisten ook van mening zijn dat verpleegkundigen in ziekenhuizen niet eindverantwoordelijk zijn over de verpleegkundige interventies die zij uitvoeren? Laat de tuchtrechter hier nu toch heel anders over denken. Verder ben ik ben benieuwd op grond waarvan vrijgevestigde artsen van mening zijn dat zij beter hun werk (kunnen) doen dan bijvoorbeeld artsen in academische centra. Afgezien van de financiële impuls uiteraard.

  15. Een demossionair minister kan de smerigste dingen doen want hij hoeft geen verantwoording meer hierna af te leggen. en daar maakt hij gretig gebruik van.snel probeert hij van alles en nog wat erdoorheen te jassen. Alles is niet-controversieel. Kan dat niet aangepakt worden? Het is wel controversieel en mag dus door hem niet behandelt worden. Vergeet ook niet dat ook partijden als de zorgverzekeraars geen vrienden zijn van de specialisten. Wiegel roept dat als de kortingen niet doorgaan, iedereen 40 euro meer zorgpremie moet betalen als voorzitter van het college van zorgverzekeraars. Waar zitten onze vrienden? Zaak is solidair te blijven ook al vind de chirurg dat een ander teveel verdient. Als de zaak verdeelt blijft, maken de specialisten het de politiek heel makkelijk. verdeel en heers is een strategie die Klink beheerst. Het is pure broodroof en hiertegen is geen kruid gewassen. Ik vreed dat er te slappe acties komen. Er meot een heel duidelijk sterk signaal komen, sterker dan een dbc tje niet registeren of niet meewerken aan kwaliteitscontroles van de overheid.Dat zijn natuurlijk flutacties.

  16. de demissionair minister heeft nu eigenlijk heel zorgland tegen zich i het harnas gejaagd; de huisartsen, paramedici en specialisten; Ook delen van de Tweede en Eerste Kamer staan nu niet echt te springen om zijn plannen. Ook zorgverzekeraars zijn kennelijke niet echt enthousiast. Hij is al demissionair, wat kan men nog meer doen? De Tweede en de Eerste Kamer zijn nu moreel-ethisch (maar het lijkt me nu ook een staatkundige aangelegenheid) eigenlijk aan zet. Zijn er nog moedige en staatkundig geschoolde kamerleden die durven?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.