Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Orde verwerpt RVZ-advies

De Orde van Medisch Specialisten wil zich niet laten omvormen tot een publiekrechtelijke organisatie, zoals de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) adviseert aan minister Klink van VWS.
Orde verwerpt RVZ-advies

De raad wil dat de ‘nieuwe Orde’ normen voor de kwaliteit van zorg opstelt. Als publiekrechtelijke organisatie kan ze die normen desnoods verplicht opleggen aan medisch specialisten. “Medisch specialisten kunnen nu te veel hun eigen gang gaan en kunnen zich onttrekken aan de richtlijnen die de Orde opstelt”, zegt RVZ-voorzitter Rien Meijerink.

Orde en NVZ tegen publiekrechtelijke organisatie

Maar de Orde vindt dat te ver gaan. Omvormen tot een publiekrechtelijke organisatie botst met de andere functies van de Orde, dienstverlening en belangenbehartiging. Ook de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen plaatst vraagtekens bij het omvormen tot een publiekrechtelijke organisatie (pbo). Daardoor krijgen medisch specialisten nog meer macht. De NVZ wil geen pbo die richtlijnen op puur medisch-inhoudelijke gronden vaststelt, omdat de richtlijnen ook uitvoerbaar en betaalbaar moeten zijn voor ziekenhuizen.

Aanpassen toelatingsovereenkomst

De Orde wil ook niets weten van verplichte verantwoording aan raden van bestuur. De raad wil zo de positie van het ziekenhuisbestuur tegenover medisch specialisten versterken. “Wij geloven meer in de weg van vrijwilligheid”, zegt woordvoerster Ellen van Rooij. Wel wil de Orde dat medisch specialisten een paar keer per jaar informatie delen met raden van bestuur, bijvoorbeeld over de visitatierapporten, functioneringsgesprekken en complicatieregistratie. Medisch specialisten en ziekenhuizen kunnen in een herziende versie van de toelatingsovereenkomst afspreken hoe zij dat vorm geven. Ook de NVZ ziet de oplossing in aanpassing van de toelatingsovereenkomst.

Vrijblijvendheid

Verder verwerpt de Orde de suggestie van vrijblijvendheid rond het medisch handelen, die het RVZ-rapport uitademt. Van Rooij: “Medisch specialisten zijn nu al wettelijk verplicht zich aan de state of the art te houden.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

RVZ wil Orde met gezag

RVZ wil tijdelijke vergoeding voor nieuwe medicijnen

RVZ en NPCF presenteren 8 best practices zorginkoop

Verzekeraars: ‘RVZ slaat plank mis’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.