Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Osira Amstelring onder verscherpt toezicht inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft verscherpt toezicht ingesteld bij de Stichting Osira Amstelring voor verpleging & verzorging. Dat meldt de inspectie in een persbericht. De inspectie gaat over tot de maatregel vanwege structurele tekortkomingen in de kwaliteit en veiligheid van zorg.
Osira Amstelring onder verscherpt toezicht inspectie

De IGZ heeft in februari locaties bezocht naar aanleiding van een reeks ernstige meldingen en signalen over de kwaliteit en continuïteit van de zorg. Tijdens deze bezoeken is niet alleen met de medewerkers gesproken, maar ook met de ondernemingsraad, cliëntenraad en cliënten zelf. Uit de inspectiebezoeken kwam een zeer zorgelijk beeld naar voren, schrijft de inspectie. Bij alle bezochte woonzorgcentra en bij twee van de drie zorgsteunpunten was sprake van hoge en zeer hoge risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Zorgplannen voor bewoners in de woonzorgcentra waren niet actueel of ontbraken, er was een structureel tekort aan voldoende deskundig personeel, er was sprake van een onveilige woonomgeving door achterstallig onderhoud en er bestond een ernstig gebrek aan vertrouwen van medewerkers en cliënten in de raad van bestuur. Dit alles tegen de achtergrond van grote financiële problemen en reorganisaties.

Bestuur voldoet niet

Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat de raad van bestuur nog niet voldoende stuurt op verbeteringen. De inspectie stelt daarom verscherpt toezicht in voor de intramurale zorgsector verpleging & verzorging en de zorgsector lichamelijk gehandicapten van Osira Amstelring, om hiermee te benadrukken dat verbeterplannen in de gehele stichting moeten worden uitgevoerd.

Verbetermaatregelen

De inspectie gaat de komende periode de uitvoering van de verbetermaatregelen nauwlettend volgen. Osira Amstelring moet voor 15 april 2011 een plan van aanpak opstellen en ter goedkeuring voorleggen aan de inspectie. Vervolgens moet de organisatie maandelijks aan de inspectie rapporteren over de voortgang van het plan van aanpak. De inspectie zal aangekondigde en onaangekondigde bezoeken brengen aan de zorglocaties van Osira Amstelring. Het verscherpt toezicht geldt voor een periode van zes maanden. Heeft Osira Amstelring na zes maanden nog steeds onvoldoende verbeteringen doorgevoerd, dan zal de inspectie bestuursrechtelijke maatregelen nemen.

Locaties

Stichting Osira Amstelring biedt verpleging en verzorging aan ouderen en lichamelijk gehandicapten op 27 locaties in en rond Amsterdam. De zorg voor ouderen vindt onder andere plaats in het Willem Dreeshuis, Bernardus, De Bogt/Westerbeer, Groenelaan en Sint Jacob. De zorg voor bewoners met een lichamelijk handicap in zorgsteunpunten zoals Park de Meer, IJburg en Berkenstede. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Staatssecretaris hekelt bestuur Osira Amstelring

Veldhuijzen van Zanten vindt stopwatchzorg Osira niet verkeerd

Stopwatchmethode Osira zorgt voor chaos

SP: ‘OsiraGroep betaald vier miljoen voor stopwatchzorg’

Weblog: Stopwatch

Zorgmanager van het Jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april.

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Bestaan deze problemen niet bij alle verpleeghuizen, dat de ZZP uren waar recht op ontleend is niet geleverd worden. Kan ook niet anders met 3 verzorgende{ 1 gediplomeerde niveau 3}op 35 bewoners.Klagen doen bewoners niet, dan ben je lastig, ktijgt geen vriendelijk woord meer maar alleen de basiszorg. Zorgplannen zijn niet op orde, alleen als de inspectie komt, de dossiers die ter inzage aangeboden worden van te voren uitgezocht en op orde gemaakt. Waarom wordt inspectie alijd aangekondigd? Ga eens onverwacht, dan is ook positief kritisch personeel aanwezig, die worden tijdens inspectiebezoeken gedwoggen vrij te nemen. Ga eens een week anoniem als client, dan gaan de ogen open!

  3. Eindelijk een beweging van buiten die de wantoestanden aan de kaak stelt. Intern is men mond dood gemaakt door de wijze van besturen. De beste oplossing is het wegsturen van de RvB . Laat ze de integratieplannen in de ijskast zetten en zich concentreren op de zorg

  4. Het bestuur en directeuren moet en ontzettend in krimpen waardoor met het bespaarde bedrag verplegend en verzorgend personeel aan genomen kan worden waardoor de druk op de werkvloer iets verlicht word. Het meeste geld verdwijnt naar de top ipv naar daar waar het hoort, nl de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.