Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouderen positiever over domotica dan zorgprofessionals’

Mark van Dorresteijn
Ouderen zijn over het algemeen positiever over de inzet van domotica dan zorgprofessionals. Dat blijkt een onderzoek van zorgorganisatie Thebe naar de inzet van domotica in het nieuwe woonzorgcentrum De Geerhof in Chaam.
‘Ouderen positiever over domotica dan zorgprofessionals’

De ouderen in kleinschalige zorgcentra van het project Kleinschalig Wonen met Domotica stelden dat domotica hun een gevoel van veiligheid geeft. De ICT-oplossingen worden gezien als hulp bij het behoud van zelfstandigheid en eigen regie. De ouderen stellen tot slot dat zij domotica niet ervaren als inbreuk op hun privacy.

Moeite

Hoewel alle ondervraagden zeggen open te staan voor nieuwe toepassingen, hebben de zorgprofessionals meer moeite met domotica. “Onder medewerkers is er hier en daar onduidelijkheid over domotica”, zegt Laura Kallenberg, programmamanager Zorginnovatie en Technologie van Thebe. “Daar gaan we iets aan doen, onder meer door de werking van sommige toepassingen nog beter uit te leggen. Want als bijvoorbeeld het gebruik van een videofoon vanaf het begin niet wordt begrepen dan wordt het apparaat na verloop van tijd niet meer gebruikt. En dat is zonde.”

Domotica in De Geerhof

In de psychogeriatrische afdeling van De Geerhof bevinden zich een dwaaldetectiesysteem, bewegingssensoren, videocamera’s op de gangen en deurmagneten die signaleren dat de slaapkamerdeur open gaat. In de zorgappartementen zijn videofoons met alarmeringsknop aangebracht en bewoners hebben een hals- of polsalarm. In de slaap- en badkamer bevinden zich rode alarmknoppen, er is een alarmeringskoord in het appartement evenals een spreekluisterverbinding. Bewoners beschikken over een elektronische sleutel. Het grootste gevoel van veiligheid geven het hals- of polsalarm en de rode alarmknoppen in slaap- en badkamer, zo blijkt uit het onderzoek. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Veel domotica bij nieuwbouw in Apeldoorn

Kwart zorgorganisaties gebruikt domotica

Domotica nog geen alternatief voor fixatie verpleeghuisbewoners

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.