Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders klagen bestuur Drentse zorgboerderij aan

Intimidatie, bedreiging, mishandeling, fraude. Beschuldigingen te over. Zestien ouders van gehandicapte bewoners van de Zorghoeve Diogenes in De Groeve doen aangifte tegen het echtpaar dat de Zorghoeve bestuurt.
Ouders klagen bestuur Drentse zorgboerderij aan

De ouders vinden zich gesteund door Zorgbelang Drenthe en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die in september een bezoek bracht aan de instelling en daarna een vernietigend rapport schreef. Uit het rapport blijkt dat de verstandelijke gehandicapte bewoners voor straf werden opgesloten of onder een koude douche werden gezet. De IGZ eiste ondermeer het inhuren van een ervaren gedragsdeskundige op de Zorghoeve.

Eigenaresse ontkent

Tegen RTV Drenthe ontkende eigenaresse Hilde van den Berg de conclusies van de inspectie. Over het straffen met de koude douche: “Wij hebben veel plezier hier. Er is wel eens iemand met kleren en al onder een douche gezet. Ook in de zomermaanden is het hier vaak een waterspektakel.” De Zorghoeve is juist bezig met een verbeterslag, volgens de eigenaresse.

Tweede bezoek IGZ

Na herhaaldelijke klachten van de ouders over het kwetsen of mishandelen van hun kinderen, bracht de inspectie een tweede bezoek aan de instelling. Volgens Zorgbelang Drenthe worden bewoners nog steeds geïntimideerd. Daarnaast zou informatie worden achtergehouden. De belangenvereniging vermoedt dat het verantwoordelijke echtpaar heeft gefraudeerd met Wajong-uitkeringen en persoonsgebonden budgetten. Meer dan een half miljoen euro zou verduisterd zijn. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Patiëntenorganisatie ongerust over zorgboerderijen

Geldzorgen dreigen voor gehandicaptenzorg

Verzekeraar verdubbelt resultaat met fraudejacht

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.