Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitslag poll: ‘Pakketbeheer is te veel gebaseerd op de gemiddelde persoon’

Corine Lutz
De meerderheid van de respondenten is het eens met de stelling ‘Pakketbeheer moet eisen stellen aan diversiteit’. Belangrijkste argumenten zijn er vooral op gericht dat de samenleving zo divers is, dat je daar als overheid wel naar moet handelen. “Diversiteit en inclusiviteit zijn helaas nog niet vanzelfsprekend in de zorg. Het is daarom terecht dat er aandacht komt voor binnen het pakketbeheer", is de reactie van een mantelzorger op de poll.
Illustratie: Canva & Mette Dijkstra

Pakketbeheer is op dit moment volgens respondenten teveel afgestemd op de ‘gemiddelde persoon.’ “En misschien is die per definitie wel de uitzondering.” Daarbij is het volgens een onderzoeker wel de vraag het nu, met het vormen van het nieuwe kabinet, de juiste tijd is om hierover beleid te ontwikkelen. En een tegenstander stelt dat eisen stellen aan pakketbeheer te ver gaat.

Gelijke kansen

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn afspraken gemaakt om de zorg voor de toekomst toegankelijk te houden. “Daar moet je diversiteit in meenemen,” schrijft een medewerkers van het nationale netwerk inclusieve zorg, “door inclusieve zorg te verankeren in het beleid streef je pas echt naar gelijke kansen en een hoogwaardige zorgervaring voor alle burgers, ongeacht hun culturele, sociale of persoonlijke kenmerken.”

Buiten de lijntjes kleuren

Een respondent benadrukt de extra tijd en investering die nodig is bij zorg voor oudere migranten in de grote steden. En ook een bestuurssecretaris uit de ouderen zorg ziet dat passende zorg bij ouderen met een migratieachtergrond veel vraagt van zorgmedewerkers. “Binnen het zorgsysteem moeten zij binnen de kaders, maar regelmatig buiten de lijntjes kleuren, om passende zorg te kunnen bieden. Dat betekent niet dat alles maar moet kunnen, maar meer ruimte voor de zorgverleners geeft niet alleen meer kwaliteit van leven bij de hulpvrager, maar ook meer werkplezier voor de medewerker.”

Samen beslissen

Samen beslissen zou volgens een van de respondenten een voorbeeld zijn van waar het Zorginstituut met pakketbeheer een belangrijke rol in kan spelen. “Samen beslissen met mensen met een migratieachtergrond en mensen die moeite hebben met de taal kost zorgverleners extra tijd. Het is cruciaal dat zorgprofessionals hier meer tijd voor krijgen.”

Een aantal jaar geleden speelde het Zorginstituut een belangrijke rol op het gebied van het inschakelen van tolken in de zorg. “Dat standpunt ligt aan de basis van de stappen die nu worden gezet om de bekostiging van tolken weer goed te regelen.”

Geen eisen stellen

Volgens een advocaat gaat eisen stellen echter te ver. “Aandacht voor diversiteit is goed, maar het moet geen eenrichtingsverkeer zijn. Er mag ook wat gevraagd en verwacht worden van medelanders met migratieachtergrond in kwestie.”

Ook een beleidsmedewerker uit het ziekenhuis vraagt zich af waarom het nodig is om ‘externe eisen’ te stellen aan diversiteit in pakketbeheer. “Als specifieke verzekeraars dit willen om een bepaalde doelgroep aan te spreken dan zullen ze dit zeker doen.”

Ten slotte: diversiteit is een gegeven, schrijft een directeur van een adviesbureau kwaliteitsmanagement eerstelijn. “Dit zou het uitgangspunt moeten zijn bij pakketbeheer als je beleid gericht is op het bieden van passende zorg.”

Op de poll kwamen in totaal zestien reacties. Twaalf respondenten waren het eens met de stelling, vier respondenten waren het oneens.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.