Artsen en andere zorgprofessionals sturen uitbehandelde patiënten te snel naar een hospice. Een groot deel kan ook heel goed thuis sterven met ondersteuning van vrijwilligers. Dat zeggen voorzitter Marc Slijpen en coördinator Francis Heijligers van de Stichting Vrijwillige Palliatieve Thuiszorg Eindhoven (VPTZ) in het Eindhovens Dagblad.
De VPTZ helpt terminale patiënten om
Slijpen en Heiligers hebben natuurlijk gelijk met hun stelling ‘Palliatieve patiënt kan vaker thuis sterven’. Maar veel professionals en de ‘doorsnee burger’ kennen de VPTZ onvoldoende. Dus daar ligt nog het nodige missionarissenwerk te doen door de VPTZ instellingen en de netwerken palliatieve zorg! Partners van ernstige zieken zien zichzelf niet als een mantelzorger en willen zoveel als mogelijk (blijven)zorgen voor hun geliefde en verleggen daarvoor hun fysieke en psychische grenzen. Iemand anders toelaten tot dit zeer intieme privédomein is ook een grote drempel. De thuiszorg en de huisarts hebben een belangrijke rol in het ondersteunen van de mantelzorg en hen tijdig (advanced care planning) informeren over wat er mogelijk in het zieketeproces gaat gebeuren en welke (on)mogelijkheden er zijn.
Helemaal mee eens. Zelf met vrijwilligers, de vriendenclub en familie de laatste maanden van alleenwonende vriendin met elkaar doorgebracht. Een ieder had zo z´n bijdrage.
Deze zeer zelfstandige dame hadden zelf de regie. Met name wie er wel en niet op bezoek konden komen. Dat gaf zij duidelijk aan zoals zij dat altijd deed.
Niet iedereen kan dat / aangeven wat je wel en niet wilt.
Het is van belang dat vooral achterhalen / wie je om je heen wilt hebben.
Heel veel mensen hebben geen zin om de hele tijd over hun ziekte te praten.
Willen liever gewoon doorgaan met de dingen die zij altijd deden. Normale gesprekken voeren, krant lezen, muziek luisteren, ontspannen…natuurlijk het liefst in je eigen huis…
Ook voor nabestaanden is het erg fijn / mooie laatste herinneringen