Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntenorganisatie ongerust over zorgboerderijen

Redactie Zorgvisie
Patiëntenorganisatie Zorgbelang Drenthe zet kanttekeningen bij Drentse zorgboerderijen. Een deel van de zorgboerderijen ziet de doorgaans gehandicapte cliënten als melkkoe en de zorgboeren zien hun werk te veel als 'business', aldus de organisatie naar aanleiding van eigen onderzoek.

De meeste zorgboeren maken een enthousiaste en betrokken indruk, stelt Zorgbelang. Er is echter een aantal minpunten. Zo worden soms ex-gedetineerden met agressief gedrag naast verstandelijk gehandicapten geplaatst. Ook zijn er tijdens het onderzoek cliënten aangetroffen die maar wat doelloos leken rond te hangen zonder begeleiding.

Zorgboerderijen

De misstanden ontstaan volgens Sven Romkes van Zorgbelang doordat er weinig regels zijn en toezicht ontoereikend is. “Iedereen die een schuurtje vrij heeft op het platteland kan een zorgboerderij beginnen.” Met name bij sommige ‘zorgondernemingen in het groen’ lijkt winst belangrijker dan het belang van de cliënten. Doordat veel cliënten de zorg zelf betalen via een persoonsgebonden budget is er geen controle door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Overzicht van zorgboerderijen

Zorgbelang Drenthe wil een overzicht maken van zorgboerderijen met een bepaalde kwaliteit, zodat cliënten en hun familie beter kunnen kiezen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Zorgboerderijen bezorgd om finaciering

Plannen voor zorgboerderij voor allochtonen

Agrazorg: Thuiszorg op de boerderij

Filmpje: Thuiszorg op de boerderij

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.