Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Pensioen umc’s mogelijk naar Zorg en Welzijn

Mark van Dorresteijn
De pensioenen van werknemers van universitair medische centra (umc's) worden per 1 januari 2012 mogelijk ondergebracht bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn. De pensioenen van de ongeveer 65.000 umc-medewerkers zijn nu nog in beheer bij pensioenfonds ABP.
Pensioen umc's mogelijk naar Zorg en Welzijn

ABP, Zorg en Welzijn en de werknemers- en werkgeversorganisaties van de umc’s hebben daarover vandaag een principeakkoord bereikt.

Overgang

De mogelijke overgang scheelt werknemers in de zorg een hoop gedoe. Werknemers die overstappen van een umc naar een algemeen ziekenhuis moeten ook veranderen van pensioenfonds. Zij verliezen daarmee mogelijk hun pensioenaanspraken. In de nieuwe situatie zal dat niet het geval zijn.

Bureaucratie

De overgang betekent ook minder administratieve rompslomp en daardoor minder kosten. ABP en Zorg en Welzijn zijn nu nog veel tijd kwijt aan waardeoverdrachten, vanwege het vele verkeer van werknemers tussen de twee fondsen.

Wetswijziging

De Nederlandsche Bank en het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten nog wel instemmen met de overgang. Ook is een wetswijziging nodig. (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Nooit heb ik meer onzin gehoord als dat de laatste jaren wordt verteld over het pensioen. Korte uitleg. Van uw loon gaat een gedeelte naar het pensioen voor uw oude dag. Vaak legt de werkgever daar ook een stuk bij. Dat is 100% UW GELD (ook het gedeelte van de werkgever want dat is verkapt loon). Met dat pensioengeld moet je werken anders wordt het steeds minder waard: BELEGGEN noemt men dat. Daar is een aloud gedegen schema voor dat je geen buil valt: grof gezegd 40% onroerend goed, 25% aandelen, 15% obligaties en 20% rente (direct opneembaar). Het onroerend goed is 30 jaar lang gigantisch gestegen en maakt nog altijd zeer ruim de daling goed die is ingezet sinds 2009. Aandelen zijn (zeer) fluctuerend en (onverwachte) schommelingen daarbinnen mogen en kunnen nooit desastreus zijn door een goede spreiding, tijdige verhandeling e.d. Bedenk de zin die banken en gelddeskundigen al 100 jaar gebruiken: UITEINDELIJK (op de lange termijn) IS DE BESTE GELDBELEGGING : AANDELEN. Mits obligaties niet het karakter hebben van aandelen (en daar heb je voor te zorgen als goede beheerder) blijven die hun waarde houden; de rente daarop compenseert de inflatie. Van rente op tegoeden weten we dat die tijdelijk laag en hoog kan zijn: dat is verdisconteerd in de hoogte van de premie; dat kan nooit spectaculaire invloed hebben, want de premie loopt met het loon mee. Wat is er nu gebeurd? De onroerend goed sector is de afgelopen 50 jaar spectaculair verdubbeld, verdrievoudigd, soms verviervoudigd. Met het oog op de sterke gedachte dat zulks niet zou veranderen GINGEN BEDRIJVEN EN INSTELLINGEN (waaronder de zorg) GIGANTISCHE BEDRAGEN UIT HET PENSIOEN HALEN (let wel UW GELD; men heeft dat niet eens gevraagd !!). Dat deed men voor het bedrijf, voor de zorginstelling, misschien wel voor zichzelf (bonussen). Dat is de ellende die de beleggers van UW PENSIOEN hebben teweeggebracht EN AF GAAN WENTELEN OP U. Dan zijn er nog zielenpoten die praten over vergrijzing. Die schromen zelfs niet om hun eigen domheid te illustreren. Want levensverzekeringsmaatschappijen lachen daarom. Die werken met sterftetafels die ook gehanteerd (zouden moeten) worden bij pensioenfondsen. Trouwens er is nog een kapper in Gelderland en een boer in de Peel die al niet 60 jaar weten dat we door betere hygiëne, gezondheid en operatietechnieken steeds ouder worden. De problemen met het pensioen zijn terug te voeren tot het graaien in de pensioenpotten omdat men dacht dat het onroerend goed (en beleggingen) altijd zou blijven stijgen en tenminste steeds de inflatie zou bijhouden. Kunt u die beheerders van UW PENSIOENGELD opknopen. Ik zeg: DOEN.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.