Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Philadelphia schrapt 330 arbeidsplaatsen door malaise

Philadelphia gaat zijn herstelplan uitvoeren om zo weer een financieel gezonde organisatie te worden. 330 arbeidsplaatsen worden geschrapt. De organisatie heeft een verlies geleden van 23 miljoen. Daarmee is het gehele eigen vermogen van Philadelphia opgelost.
Philadelphia schrapt 330 arbeidsplaatsen door malaise

In een brief aan medewerkers liet het bestuur weten iedere week afhankelijk te zijn van wat de banken willen lenen. “De banken dringen aan op het in werking stellen van het financiële herstelplan om verdere verliezen en het daarmee duur lenen van extra geld te voorkomen”, zo zegt bestuurder Bram Troost van Philadelphia.

Zorg gegarandeerd

De geïndiceerde zorg en salarissen zijn volgens Philadelphia gegarandeerd. Wel moeten zo’n 330 arbeidsplaatsen worden geschrapt, volgens het herstelplan. “Daarvan vinden er 250 via natuurlijk verloop plaats in de directe zorg en tachtig in het management en de ondersteunende diensten”, zegt Troost. “We helpen de mensen zoveel mogelijk met eventueel herplaatsen. Bovendien gaat het in de praktijk gaat het nu al om minder personen, omdat er al mensen weg zijn via natuurlijk verloop.” Philadelphia wil de zorg aan cliënten niet laten lijden onder de bezuinigingsmaatregelen, maar biedt niet meer zorg dan waarvoor de cliënten zijn geïndiceerd.

Personeel ontevreden

Personeel van Philadelphia dreigt het reddingsplan van de directie te dwarsbomen wegens twijfels over de financiële onderbouwing. De bonden en de ondernemingsraad twijfelen aan de juistheid van de cijfers en zien geen reden om in te stemmen met het herstelplan. De bonden verlieten het overleg met de Philadelphia-direcitie in december, de ondernemingsraad bracht vorige week een negatief aadvies uit. De bonden houden volgende week acties bij vestigingen van Philadelphia. “De fianciële onderbouwing van het hele herstelplan is boterzacht”, zegt Abvakabo-bestuurder Jan Kramer vandaag in het Financieele Dagblad. De ondernemingsraad neemt maandag een beslissing over gerechtelijke stappen.

Spoeddebat

De SP wil naar aanleiding van de situatie bij Philadelphia een spoeddebat met staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid. SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat een faillissement wordt voorkomen. Een van de maatregelen die Leijten adviseert, is Philadelphia onder curatele te stellen van een zaakwaarnemer. Philadelphia laat weten graag met Leijten in gesprek te gaan. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Vakbond staakt overleg met Philadelphia Zorg

Zorgbestuurder Frits Brink vertrekt bij Philadelphia

Kruiswerk West-Veluwe wil los van Philadelphia Zorg

Financiële problemen bij Philadelphia Zorg

1 REACTIE

  1. Ik heb in de afgelopen jaren regelmatig op afstand naar de positie van Philadelphia en een aantal andere zorginstellingen gekeken. Gezien de huidige financieringsvormen en geldeninstroom in de zorgsector zullen wij in de nabije toekomst vaker te horen krijgen dat er instellingen zijn die net zoals Philadelphia in de moeilijkheden komen. Tot mijn verbazing hebben heel veel zorginstellingen moeite om hun interne financiële situatie op orde te krijgen, vooral het formatie budget. Voor ieder probleem is een oplossing! Maar men moet wel creatief en doelmatig te werk gaan.
    Helaas komen wegens te veel administratieve rompslomp sommige zorginstellingen er te laat achter dat ze op lange termijn moeilijkheden kunnen verwachten.
    Tevens moeten de zorginstellingen meer aandacht aan hun marketing activiteiten besteden, maar helaas zien wij bij heel veel zorginstellingen er weinig of geen onderscheid gemaakt wordt tussen marketing- en communicatie activiteiten. Hierdoor kunnen ze heel moeilijk hun marktaandeel en ook het marktaandeel van de concurrenten analyseren, bestuderen en/of beïnvloeden.
    Het naar huis sturen van personeel is de nachtmerrie van iedere bestuurder c.q. manager, vooral binnen de zorgsector omdat de cliënt en personeel centraal staan en continuïteit verwachten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.