Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Philips traint bestuurders in Lausanne

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Philips start samen met de Universiteit Maastricht en Medtronic een managementcursus voor ziekenhuisbestuurders om ondernemerschap in de zorg te bevorderen.
Philips traint bestuurders in Lausanne

“Philips is meer dan een producent van medische apparatuur”, laat Philips-woordvoerder Joost Maltha weten. “We hebben ook veel kennis over de optimale inzet van apparatuur en de optimale bezetting op afdelingen. Ook kennis over beslissingen op strategisch niveau willen we graag delen met ziekenhuisbestuurders.”

Lean Sigma

In de vijfdaagse cursus in het Zwitserse Lausanne komen de beste Lean Sigma-praktijken aan bod. Dat is een methode om effectief te werken, zodat de capaciteit van het ziekenhuis wordt benut voor directe patiëntenzorg en niet verdwijnt in bureaucratie. Diane Miller van het Virginia Mason Hospital in Seattle, een ziekenhuis dat veel ervaring heeft in het toepassen van Lean Sigma, is één van de sprekers.

Medische industrie en universiteit

Het is voor het eerst dat de medische industrie samen met een medische universiteit een training opzet voor ziekenhuisbestuurders. Medtronic is net als Philips een grote producent van medische apparatuur. “We willen onze kennis van de state of the art met elkaar delen. De training moet bestuurders tastbare resultaten opleveren. Ze kunnen zelf casuïstiek uit het eigen ziekenhuis aandragen”, zegt organisator Maurice Olivers van de Universiteit van Maastricht. De cursus vindt plaats van 14 tot 18 november 2011. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Philips en Alysis sluiten megacontract

Lean Sigma in UMCG

4 REACTIES

  1. In aanvulling op de vorige ‘sprekers’
    nog het volgende. Mijn ervaring is ook dat zorgbestuurders zich nog wel laten lokken naar inspirerende hooglereraren, sprekers, goeroes e.d. Lekker achterover leunen, dat willen ze nog wel. Even geinspireerd worden, daarop hun beslissing baseren en de organisatie ermee opzadelen. Dat krijgen ze in Lausanne. ‘Lean Six Sigma’ en noem alle hypes van nu maar op. Klinkt goed, maar het is oude wijn in nieuwe zakken. Ik zeg: waste of money! Uiteindelijk betalen wij met z’n allen de rekening. Natuurlijk draait ook in de zorg veel om ondernemerschap. Je wilt dat je mensen ‘de goede dingen goed doen’. Lees de boeken / theorieen van good old Peter Drucker over ondernemerschap. Daar moet je heel andere dingen voor doen dan achterover leunen en luisteren naar mooie verhalen.
    Investeer in het stimuleren van ondernemerschap in je organisatie. Ik ken wel een paar Nederlandse business schools die dit uitstekend kunnen …

  2. Lees alle reacties
  3. Maar ja Frank, Lausanne, 5 dagen, niet op eigen kosten, dat laat een mens/bestuurder niet snel lopen. Eigenlijk is dat bijscholing wat de dames en heren zelf zouden moeten betalen. Nu gaan ze nadoen wat medisch specialisten ook hadden: in een mooi gebied nascholing, deels op kosten van de industrie want reken maar erop dat het zo is.

  4. Herverpakte verkoop van Philips en Medtronic producten. Voor Lean Six Sigma in de ziekenhuizen kun je al jaren heel goed bij LeanConsult terecht. Vanwege de specifieke kennis van Lean Six Sigma en veel ervaring in de ziekenhuizen pakken zij het heel praktisch aan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.