Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Physitrack draagt bij aan sneller herstel patiënt

Mark van Dorresteijn
Voor fysiotherapeuten kan de smartphone uitkomst bieden. Door programma's via afbeelding en video aan de patiënt te laten zien, werken thuisoefeningen beter en herstelt hij sneller. Met Physitrack kunnen de zorgverleners makkelijk patiënten informeren en spreken en van elkaar leren.
Physitrack draagt bij aan sneller herstel patiënt

Artikel door: Marc Seijhouwer – De Ingenieur

Physistrack is een online revalidatieplatform, waarmee de fysiotherapeut de vooruitgang van de patiënt kan volgen en de patiënt meer contact kan hebben en een duidelijker uitleg van de oefeningen krijgt. De therapeut schrijft een programma voor, dat of in de standaardbibliotheek van de app zit, of door de therapeut zelf is gemaakt en geupload. De patiënt volgt het en de resultaten van de oefening verschijnen meteen bij de therapeut op de telefoon. Martine Rooth, fysiotherapeut en werkzaam bij Physitrack, geeft uitleg over de app en deelname aan de Health app award 2015.

Waarom is Physitrack zinvol?

De app maakt de uitleg van de oefeningen veel makkelijker. Een video is duidelijker dan een papiertje waarop schematisch een uitleg van de oefeningen staat. Daarnaast, misschien nog belangrijker, werkt een app veel motiverender. De fysiotherapeut maakt een programma en de patiënt volgt het niet alleen van dag-tot-dag, hij of zij kan ook vooruit kijken. Zo zie je bijvoorbeeld hoe snel het herstel gaat en je na een week alweer veel meer kan. De app dient als ondersteuning van het echte fysiobezoek, niet als vervanging. Het is vooral goed voor communicatie tussen behandelingen door; als iemand intensief moet revalideren en maar eens per week langskomt, is het goed om tussendoor ook te kijken hoe het ermee gaat. Daarnaast scheelt het tijd bij de behandeling zelf; het is niet meer nodig om de hele week door te nemen, want de therapeut weet al hoe de oefeningen verlopen zijn.

Wie wordt er beter van?

‘Zowel de patiënt als de therapeut. Die laatste houdt meer tijd over voor de behandeling en kan beter communiceren met de patiënt. Die patiënt is blij met de heldere videouitleg en voelt zich gemotiveerder om de oefeningen te doen – waardoor het herstel ook sneller gaat. Aangezien er de laatste jaren vanuit de zorgverzekeraars veel gekort is op fysio- en bewegingstherapie, is het voor de patiënt zaak om met zo min mogelijk behandelingen zo goed mogelijk te herstellen. De app helpt daarbij; als de revalidatie bijvoorbeeld sneller blijkt te gaan kan het programma een week versneld worden.’

Wat zijn de toekomstplannen met de app?

‘Physitrack bestond al als browserapp sinds vorig jaar, maar afgelopen maand zijn ze pas met een telefoonapp gekomen. Die ontwikkeling kostte veel tijd, maar is wel de moeite van het gemak waard. Komende maand, in juni, zullen ook de fysiotherapeuten hun versie van de Physitrack-app krijgen, zodat zij de programma’s niet per se via de browser hoeven samen te stellen. Verder werken we nu aan een ipadversie, speciaal bedoeld voor de ouderenzorg. Ouderen gebruiken vaker een tablet dan een smartphone, dus een app speciaal voor hen is handig. Physitrack gaat zich in de toekomst sowieso op meerdere soorten revalidatie richten. Aanvankelijk lag de focus vooral op sport, maar het laatste jaar is ook de huis- tuin en keukenfysiotherapie in de app gekomen. We willen in de toekomst ook de chronische- en ouderenzorg toevoegen aan de database van video’s met oefeningen. Op dit moment staan er zo’n 1000 in, maar dat moet groeien naar 3000. Zo hoopt Physitrack ook de gebruikersdatabase uit te breiden. Nu gebruiken zo’n 700 van de 6000 therapeuten in Nederland de app.’

Wat is jullie visie op e-health / m-health?

‘Het gemengde concept van onze app, met afspraken en online contact hebben we niet voor niets gekozen. Mensen willen toch graag weten dat ze het allemaal goed doen door er een expert naar te laten kijken. Maar de efficiëntie van die bezoeken al zeker nog toenemen. Mensen hebben minder tijd en verzekeringen dekken minder behandelingen, dus zal de Health er zeker voor zorgen dat alles sneller kan. Maar dat fysieke contact, ook al is het maar sporadisch, blijft onmisbaar.’

Dossier: Health app award 2015

De Health app award wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest zinvolle app in de gezondheidszorg. In 2015 wordt de award uitgereikt tijdens het congres: Digitale Ontwikkelingen in de zorg op 26 juni in Utrecht.
Bekijk het dossier met alle berichten over de awards

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.