Pillen te vaak oplossing voor maatschappelijk probleem’

In sommige levensfasen is het gebruik aan medicijnen explosief. Maar pillen kunnen niet de oplossing zijn voor achterliggende maatschappelijke problemen, stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in het rapport ‘Recept voor maatschappelijk probleem – Medicalisering van levensfasen’.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
LiesbethNoordegraaf.jpg
Raadslid Liesbeth Noordegraaf; 'Medicijnen kunnen geen maatschappelijke vraagstukken oplossen.'

Medicijnen vormen in bepaalde levensfasen te vaak een oplossing voor maatschappelijke vraagstukken. Dat constateert de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in het rapport ‘Recept voor maatschappelijk probleem – Medicalisering van levensfasen’. ‘De medische route is goed uitgedacht en gefinancierd. Die kan op individueel niveau ook uitkomst bieden’, zegt raadslid Liesbeth Noordegraaf. ‘Maar het grotere maatschappelijke vraagstuk dat daaraan is gerelateerd wordt daarmee niet geadresseerd.’

Uitstel zwangerschap: toename ivf
Een goed voorbeeld is volgens Noordegraaf de forse toename van het aantal ivf-behandelingen. ‘Vrouwen stellen hun zwangerschap steeds langer uit, waardoor ze meer beroep doen op de ivf-route. Het uitstel van zwangerschap

2
1504

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Bekende maar beperkte invalshoek. 1) Iedereen reageert op prikkels en probeert aan verwachtingen te voldoen. Dat is niet voorbehouden aan de zorgsector en behoeft ook geen kritiek. Aan welke norm wordt geappelleerd? 2) artsen proberen op individueel niveau te helpen, daar zijn ze voor opgeleid, ook dat behoeft geen kritiek. Of willen we generale beleidsgeneeskunde? 3) er is ook een samenleving die niet analyseert in termen van medicalisering, maar denkt en handelt in termen van mogelijkheden en behoeften. 4) alle voorbeelden in deze samenvatting worden als negatief afgeschilderd. Waarom?

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.