Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Pocketcomputer verhelpt onverklaarde buikpijn

Annelies Vermeulen
Gedragstherapie via een pocketcomputer vermindert doemdenken en pijn bij patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom. De behandeling is effectief op de korte en deels ook op de lange termijn, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het Journal of Psychosomatic Research.
Pocketcomputer verhelpt onverklaarde buikpijn

Het prikkelbare darmsyndroom is een veelvoorkomende en vaak beperkende aandoening. Patiënten kampen met buikpijn en vaak met diarree, maar een medische verklaring is niet te vinden. Cognitieve gedragstherapie kan uitkomst bieden. Onderzoekers van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) onderzochten haalbaarheid en effect van cognitieve gedragstherapie ondersteund met een pocketcomputer. Patiënten hielden vier weken lang, drie keer per dag een elektronisch dagboek bij en kregen dagelijks feedback van een psycholoog. Het elektronisch dagboek op de pocketcomputer heeft als voordeel dat mensen, zodra ze een seintje krijgen, het dagboek bij kunnen houden tussen hun dagelijkse bezigheden door.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie via de pocketcomputer blijkt mogelijk in de praktijk. Patiënten stellen hun belemmerende opvattingen over de klacht bij. En door positiever te denken over de klacht neemt aanvankelijk ook de pijn af. Op de langere termijn blijft het effect op de opvattingen merkbaar, maar neemt de pijn weer toe. “Dat heeft ons verrast. Maar als de therapie zo nu en dan kortdurend herhaald wordt, blijft misschien ook het gunstige effect op de pijn behouden”, stelt NIVEL-programmaleider Sandra van Dulmen.

Dagboek

“De therapie richt zich op negatieve, niet-helpende gedachten zoals, ‘Ik denk dat mijn buikpijn nooit meer over gaat’ of ‘Ik denk dat ik een enge ziekte heb’. Deze gedachten proberen we om te buigen naar bijvoorbeeld: ‘Als ik me rustig houd, wordt het minder’. Vanwege de buikpijn laten patiënten vaak bepaalde etenswaren staan. Terwijl er geen verband hoeft te zijn. We willen ze laten stilstaan bij wat ze denken en doen. En ze in het dagelijks leven laten toetsen of dit werkelijk de klachten verandert of belemmerend werkt.” Patiënten meldden dat ze door het bijhouden van het dagboek meer inzicht kregen in hun klachten. Ze realiseerden zich welke klachten ze hinderlijk vinden en welke niet. Of dat hun klachten verergeren na stressvolle dagen. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Gebruik iPhone bij onderzoek tremor Parkinson

Colonscopie uitvoeren op de nieuwe iPhone

iPhone app voor onthouden artsenconsult

1 REACTIE

  1. Interessante ontwikkeling; ik heb oa PDS. Ik ben geinteresseerd in deze behandelmethode..kan ik dit met een arts bespreken of me ergens opgeven hiervoor? Want het zal nog niet in het reguliere pakket zitten neem ik aan?
    groetjes Geertje

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.