Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0
#93 -

Podcast Voorzorg: Digitale huisartsenzorg kan alleen in symbiose met lokale praktijken

Voorzorg
Arene Online Huisartsen wil doorgroeien naar een landelijke schaal, vertellen huisarts en initiatiefnemer Jan Frans Mutsaerts en directeur Tom Kliphuis in de podcast Voorzorg. Dat kan alleen in samenwerking met lokale praktijken, die cruciaal is voor hun concept.
Arene: Kliphuis en Mutsaerts

“Essentieel is dat wij een goede samenwerking hebben met lokale huisartsen, anders stappen wij er niet in”, zegt huisarts Jan Frans Mutsaerts. Hij is één van de oprichters van Arene, een onderneming die online huisartsenzorg aanbiedt. Hij ziet dat als een deel van de oplossing voor het nijpende huisartsentekort, dat de komende jaren alleen maar groter dreigt te worden.

Lokale huisarts mooiste systeem

“Ik denk dat alle huisartsen in Nederland vinden dat een lokale huisarts die voor iedereen beschikbaar is het mooiste systeem is. Dat vinden wij ook”, zegt Mutsaerts. “Alleen, in sommige gebieden is dat gewoon niet mogelijk. Dus dan komen wij in beeld om daar aanvullend zorg te leveren.”

Patiëntenpopulatie

Dat de onderneming daarmee de vergoedingen opstrijkt voor relatief gemakkelijke patiënten wil er bij hem niet in. “Die opmerking horen wij natuurlijk vaak. Zullen we een kijkje in onze patiëntenpopulatie nemen?” Hij wijst vervolgens op grote hoeveelheid Oekraïense vluchtelingen, arbeidsmigranten en ook ouderen die Arene van digitale huisartsenzorg voorziet. “Bovendien: als wij in gebieden ondersteuning bieden, dan nemen we gewoon alles aan dat daar voorbij komt.”

Afspraken

Arene handelt 85 procent van de zorgvraag online af. Voor de overige 15 procent van de vragen, waarvoor een fysieke afspraak met de huisarts noodzakelijk is, schakelt Arene lokale praktijken in. Momenteel werkt de online huisartsenpraktijk samen met zo’n vierhonderd lokale huisartsen, die bereid zijn om de fysieke consulten uit te voeren. Daarover zijn vooraf afspraken gemaakt.

“En we betalen ze netjes het passantentarief”, benadrukt Tom Kliphuis, die sinds dit jaar als directeur is aangetreden. Hij gaat in op de landelijke ambities en de andere constructies en concepten die mogelijk zijn. Zo verwijst hij naar een huisartsenpraktijk in Eindhoven waarmee Arene samenwerkt. “Daarbij blijft de patiënt gewoon bij de eigen huisarts, maar kunnen ze ons inschakelen voor bepaalde zorgvragen.”

U vindt de podcast Voorzorg ook op onder meer Spotify en Apple Podcasts.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.