Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poll: Afschaffen van eigen risico lost grote problemen in de zorg niet op

Sinds de afgelopen verkiezingen bestaat er een Tweede Kamermeerderheid voor het afschaffen van het eigen risico. Wie profiteert daarvan?
Illustratie: Mette Dijkstra | Canva

Wim Groot en Henriette Maassen van den Brink schreven naar aanleiding van de verkiezingen in 2017 het volgende: “De grote winnaars van de afschaffing van het eigen risico zijn zorggebruikers met een middelbaar of hoger inkomen. Zij ontvangen geen of slechts een geringe zorgtoeslag en gaan er dus netto op vooruit als het eigen risico wordt afgeschaft. Hogere inkomens die geen zorg gebruiken, zijn daarentegen weer netto-betalers: zij moeten waarschijnlijk meer premie of belasting gaan betalen om het gat dat ontstaat door de afschaffing van het eigen risico te dekken.

Verlaging of afschaffing van het eigen risico is vooral voordelig voor zorggebruikers met een middelbaar of hoger inkomen. Zij gaan er het meest op vooruit door de afschaffing van het eigen risico. Lagere inkomens gaan er door de afschaffing minder op vooruit dan de midden en hogere inkomens. Mensen met een laag inkomen die geen zorg gebruiken, gaan er zelfs relatief het meest op achteruit.”

Deze poll is inmiddels gesloten. Hier vindt u de reacties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.