Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Probeer elkaar te vinden op zorginhoud’

hevo
Bij het ontwikkelen van zorgvastgoed komt het steeds vaker aan op succesvol samenwerken. Het is de kunst om zorgaanbieders, corporaties en/of beleggers op een lijn te krijgen. Tijdens het Zorg en Vastgoedcongres van Zorgvisie liet René Lolkema van HEVO zien hoe je deze ‘puzzel legt’.
Untitled 1

Als één speler weet wat er bij samenwerken in zorgvastgoed komt kijken, dan is dat HEVO. Domeinleider Zorg en Wonen René Lolkema van dit Bossche advies- en projectmanagementbureau gaf tijdens het congres inzicht in hoe zij te werk gaan. Ze fungeren vaak als ‘verbindende’ schakel tussen zorgaanbieders, corporaties, beleggers en gemeenten. Ze helpen bij de concept- en visievorming en wat Lolkema noemt ‘het leggen van de puzzel’; de conceptkeuze en de combinatie van zorg- en vastgoedexploitatie. Daarna volgen pas het ontwerp en de realisatie.

Hoge Woerd, Utrecht

Met twee recente praktijkvoorbeelden liet Lolkema zien hoe zij tot een succesvolle samenwerking komen. Het eerste was het woonzorggebouw Utrecht Hoge Woerd. Dat verrijst nu in de wijk Leidsche Rijn. Dit is een gebouw met 25 appartementen en gezamenlijke ruimten, voor jongvolwassenen met een zorg- of ondersteuningsvraag. Dit project is ontstaan na een door de gemeente Utrecht uitgeschreven tender voor een kavel met een maatschappelijke bestemming. HEVO ging in gesprek met gebouweigenaren en huurders rondom. Zo kwamen ze erachter dat een voorziening voor jongvolwassenen hier op zijn plaats zou zijn. HEVO legde contact met zorgaanbieder Reinaerde die ervaring heeft met de doelgroep jongvolwassenen. Zij zagen heil in het project, en ontwikkelden samen met HEVO een zorgconcept, waarbij jonge mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag begeleid zelfstandig kunnen wonen. Verder werd woningcorporatie GroenWest er als verhuurder bij betrokken. De tender werd gewonnen. HEVO bewaakte vervolgens niet alleen het proces rond vergunningen en overeenkomsten, maar ook samen met de zorginstelling en de woningcorporatie de visie op zorg. “De corporatie wilde tweekamerappartementen met een kleine slaapkamer. Maar Reinaerde wees op het belang dat door jongvolwassenen wordt gehecht aan ruimte voor een tweepersoonsbed. Daarom krijgen sommige appartementen een scheidingsmuur en andere niet.” Inmiddels begeleidt HEVO alle bouwwerkzaamheden en wordt het project eind van dit jaar opgeleverd.

Jabikshof, Leeuwarden

Lolkema liet tijdens het Zorgvisie-congres ook zien hoe HEVO met een zorgaanbieder en een belegger tot een succesvolle samenwerking is gekomen. Dit deed hij via het voorbeeld van het ouderenzorgcomplex Jabikshof, dat nu in Leeuwarden (De Zuidlanden, Goutum) verrijst. Dit ontwikkelde HEVO samen met zorggroep Noorderbreedte. Lolkema legde de achtergrond uit. “Noorderbreedte wilde graag samenwerken met een belegger. Wij hebben zij geadviseerd om er een te zoeken die aansluit op hun visie en waar ze een gezonde, duurzame samenwerking mee konden afspreken. Om zo’n belegger te selecteren, hebben we een informatiememorandum opgesteld. Dit stuurden we naar beleggers met de vraag of ze wilden aangeven of ze belangstelling hadden.” Uit drie geselecteerde beleggers werd uiteindelijk Apollo als meest geschikte gekozen. Vervolgens is de visie op zorg van Noorderbreedte – maximaal aansluiten op het levensritme van ouderen – vertaald in een concept van: beneden leven, boven slapen. Lolkema benadrukte dat het belangrijk is dat de belegger zo’n visie begrijpt en omarmt. Volgens hem is de essentie van samenwerking in vastgoed: “Probeer elkaar te vinden op zorginhoud.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.