Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Professionalisering van de financiële lat

MixCom Online
Dit is de biografie
De jaarcijfers zijn weer gepubliceerd. Het afgesloten jaar was voor de sector langdurige zorg over het algemeen niet gemakkelijk. De ORT deed er op de valreep nog een schepje bovenop. Dit betekent dat niet iedereen aan zijn met de bank overeengekomen convenanten kan voldoen.
abn-anja.jpg

Kip-ei

Of het doorbreken van een van de financiële ratio’s gevolgen zal hebben voor de door de bank verstrekte financiering, willen de accountants vaak al voor het aftekenen van de cijfers weten. Dat kan natuurlijk alleen als wij als bank op de hoogte zijn van wat er aan de hand is en hoe het probleem opgelost gaat worden. Een klassieke kip-of-het-ei-situatie. Wat komt dan eerst? Altijd akkoord gaan is natuurlijk een gemakkelijke uitweg; maar dan kunnen we net zo goed zonder convenanten. Dat is de oplossing dus niet. Wat dan wel?

Het antwoord op de vraag is betrekkelijk simpel: transparantie. Oftewel, al vroegtijdig het gesprek aangaan over de resultaten en de te kiezen oplossingen. Daarnaast is het zaak aan te geven hoe de ratio’s er wél zullen uitzien. Daar is de accountant dan weer voor nodig. Gezamenlijk kunnen we bepalen met welke behaalde resultaten we wel akkoord kunnen gaan. Dit kunnen we vastleggen in de te verstrekken brief waarin we aangeven af te zien van onze rechten om de financiering aan te passen, de zogeheten waiver of rights.

Convenanten

De convenanten zelf staan ook ter discussie. Met het veranderen van de aard van de financiering van organisaties veranderen ook de parameters waarop de bank de financiële soliditeit bepaalt. Lease krijgt een steeds grotere plek, en ook de impact van grote investeringen in ICT laat zich voelen. Zeker wanneer de implementatiekosten als immaterieel vast actief worden geboekt. Dan schoont de bank de balans voor deze bezittingen. En dat heeft nogal wat gevolgen. Het kan betekenen dat de vermogensratio doorbroken wordt, wat toch niet de bedoeling kan zijn! Ook voor ons werk aan de winkel dus. Wij zullen onze parameters moeten aanpassen aan de veranderende omstandigheden.

Onderpand

Deze zomer is de nieuwe verhaalsregeling van start gegaan die het WFZ met de banken is overeengekomen. Ook dat is een verdere professionalisering van de relatie tussen de instellingen en de financiers. We gaan ermee naar een structuur die gebruikelijk is in de markt van de zakelijke financieringen. Het betekent ook de introductie van een onafhankelijke agent die voor alle partijen de houder van de zekerheden wordt.

De eerste maanden zullen gebruikt worden om nog wat rimpels glad te strijken. Vanaf 1 september zal alleen nog maar met de nieuwe documentatie gewerkt worden. Vervolgens zal het een paar jaar duren duurt totdat alles goed is vastgelegd.

De lat

Al met al goede ontwikkelingen. Meer transparantie naar elkaar. Heldere financiële afspraken die passen bij de huidige tijd – dit geldt ook voor de verhaalsregeling met het WFZ. Het zijn tekenen van de verdere professionalisering van de relatie tussen instellingen en de financiers. Eenvoudig gezegd: de lat komt weer wat hoger te liggen.

Anja van Balen
Sector Banker Zorg ABN AMRO

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.