Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychometrisch kwaliteit van PROMIS aangetoond bij Nederlandse patiëntengroepen

Redactie Qruxx
PROMIS bestaat uit een set gestandaardiseerde, generieke PROMs. Deze laten goede psychometrische kwaliteit zien in meerdere patiënten-populaties. Dit blijkt uit promotieonderzoek bij Nederlandse patiënten van Martine Crins.

Op 31 januari verdedigde ze  haar proefschrift Promising PROMIS. Psychometric properties of Dutch-Flemish PROMIS Pain Behavior, Pain Interference and Physical Function item bank.

De PROMIS itembanken voor Pijn Gedrag, Pijn Belemmeringen en Lichamelijk Functioneren laten alle drie goede psychometrische eigenschappen zien bij Nederlandse patiënten met chronisch pijn, reumatoïde artritis en bij fysiotherapie patiënten.

Universele toepasbaarheid

Verder levert onderzoek bewijs voor de universele toepasbaarheid van de drie itembanken. De itembanken en hun scores kunnen worden gebruikt voor valide vergelijkingen tussen verschillende klinische populaties met een aandoening van het bewegingsapparaat, en de algemene populatie.

Voorbeelden

Crins noemt in in haar onderzoek verschillende PROMIS itembanken. Een voorbeeld hiervan is the University of Rochester Medical Center in de VS. Dit ziekenhuis neemt PROMIS vragenlijsten af bij elke patiënt bij elk bezoek aan de kliniek, verspreid over dertig afdelingen. Dat gebeurt op het gebied van fysiek functioneren, pijn en depressie. Er zijn gemiddeld slechts een paar minuten nodig om de vragen te beantwoorden op een tablet in de wachtkamer.

De artsen kunnen tijdens hun consultatie onmiddellijk de scores van de patiënt bekijken. Ze kunnen de scores van de patiënt vergelijken met scores van andere patiënten en deze gebruiken om gedeelde besluitvorming te ondersteunen. Verder gebruiken ze de gegevens onder andere om hun kwaliteit van zorg te verbeteren. Dit stelt hen in staat om het effect van chirurgie op fysieke functioneren, pijn en depressie te evalueren.

GGZ

Crins geeft ook voorbeelden van implementaties in Nederland. Een eerste  betreft de ggz, waarin routinematige uitkomstmeting goed is geïmplementeerd. Uit onderzoek blijkt dat de PROMIS angst- en depressie vragenlijsten efficiënter en preciezer zijn dan de momenteel gebruikte instrumenten. Daarom is een begin gemaakt om PROMIS te implementeren bij Dimence. De vragenlijsten worden toegepast om de ernst van angst en depressie te beoordelen en om de uitkomsten van zorg te evalueren.

Traumapatiënten

Een tweede voorbeeld zijn de PROMIS vragenlijsten voor fysieke functioneren en pijninterferentie. Deze zijn geïmplementeerd bij traumapatiënten in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis. Dit om zorgresultaten te evalueren, te onderzoeken wat de ervaringen van de patiënten zijn en hoe artsen het gebruik van de PROMIS resultaten tijdens de behandeling ervaren.

Levenskwaliteit

Pediatrische PROMIS vragenlijsten worden beschikbaar gesteld aan KLIK. KLIK is een afkorting voor ‘Kwaliteit van Leven In Kaart’. Het is een webgebaseerde methode die te gebruiken is om een ​​duidelijk overzicht te geven van de levenskwaliteit van (chronisch) zieke kinderen en hun ouders. Op de KLIK-website kunnen vragenlijsten worden ingevuld en de antwoorden worden omgezet in een zogenoemd KLIK PROfile dat tijdens een consult wordt besproken tussen de arts en het kind en/of de ouders. Hiervoor zijn Nederlandse PROMIS-referentiewaarden voor kinderen verzameld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.