Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambulantisering ggz komt moeilijk van de grond

Avatar
Redacteur Zorgvisie
In de ggz lijkt een zeer lichte verschuiving plaats te vinden waarin intensieve ambulante zorg toeneemt en klinische zorg afneemt. Er zijn echter nog steeds veel zorgen over de kwaliteit van leven van mensen met ernstige psychische aandoeningen.
Schakelteam: beleid moet sneller
Foto: Fotalia
RAPPORT

Dat blijkt uit het vierde

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Landelijke Monitor Ambulantisering en Hervorming Langdurige GGZ 2018
Sector:
GGZ
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Trimbos Instituut
Auteur:
Hans Kroon, Harry Michon, Aafje Knispel, Lex Hulsbosch, Aniek de Lange, Jenny Boumans, Matthijs Oud
Aantal pagina’s :
182
Verschijningsdatum:
4 december 2018
Samenvatting:

Aan de vierde uitvraag van de Landelijke Monitor Ambulantisering en Hervorming Langdurige GGZ (LMA) bij de GGZ-aanbieders namen 47 aanbieders deel. De verkregen dataset bestaat uit registratiegegevens en ondanks checks kunnen administratieve fouten niet uitgesloten worden. Dit gezegd hebbende laten de data van de deelnemende instellingen zien dat het aantal klinische plaatsen in 2017 opnieuw gedaald is.

Waar tot aan 2015 tegelijkertijd met de afname van het totaal aantal klinische plaatsen het aantal plaatsen (voor het eerste opnamejaar) met een intensievere verzorgingsgraad toenam, was er tussen 2015 en 2016 sprake van een stabilisatie van het aantal plaatsen met een intensievere verzorgingsgraad. Tussen 2016 en 2017 nam het aantal intensievere plaatsen, afgaande op de data van de deelnemende aanbieders, af. Het aantal unieke personen dat opgenomen werd, was tot 2016 relatief stabiel. In 2017 lieten de cijfers hier echter een lichte daling te zien. Het aantal opnameperioden daalde tussen 2013 en 2017 aanzienlijk, met tussen 2015 en 2016 een tot dusverre eenmalige stijging. Het aandeel van de kortdurende opnamen daalde enigszins in 2017 ten opzichte van de jaren ervoor. Bij elkaar genomen impliceren deze trendcijfers dat de afname van het aantal klinische plaatsen niet zozeer is gerealiseerd door middel van een verkorting van de opnameduur per opname (in 2017 stijgt het aandeel van opnames met een langere verblijfsduur zelfs), maar door een vermindering van het aantal opnamen en in 2017 ook een vermindering van het aantal unieke opgenomen personen.

Naast de afname van het aantal klinische plaatsen wijzen de resultaten uit dat het aantal cliënten met een ambulante behandeling bij de deelnemende instellingen de laatste jaren afnam, ook in 2017. Er werden wederom wel meer mensen behandeld in de generalistische ggz, maar dit groeiende aantal compenseerde het dalend aantal cliënten met een ambulante behandeling in de specialistische ggz niet. Het aantal gesloten ambulante dbc’s daalde, met enige grilligheid, tussen 2012 en 2017. Daalde het aantal gesloten intensieve ambulante dbc’s (dbc’s met 3.000 minuten of meer) nog tussen 2012 en 2015, tussen 2015 en 2017 is sprake van groei, met daarbij wel een wisselende ontwikkeling van jaar tot jaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.