Concentratie van zorg: Waar moet men rekening mee houden?

Als een ziekenhuislocatie niet langer acute zorg aanbiedt, neemt dan ook de vraag naar aanpalende zorg af? KPMG Health onderzocht dit zogenoemde 'cascade-effect'. Wat blijkt is dat dit zeker niet altijd het geval hoeft te zijn. Eventuele nadelige gevolgen van concentratie zijn namelijk sterk afhankelijk van het type (spoed-)zorgindicatie.
SEH Westeinde boekt tijdwinst
Foto: SEH HMC locatie Westeinde
RAPPORT

Tevens kunnen cascade-effecten in veel

Premium

Wilt u dit artikel lezen?

U heeft helaas geen geldig abonnement op dit account. Neem een proefabonnement of sluit een abonnement af om dit artikel te kunnen lezen.


  • Onbeperkt alle premium artikelen en rapporten lezen
  • Online de artikelen uit het magazine lezen

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Cascade-effecten bij concentratie van spoedzorg in beeld
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Zorginstituut Nederland
Auteur:
KPMG
Aantal pagina’s :
163
Verschijningsdatum:
5 december 2018
Samenvatting:

De kwaliteitsnormen voor complexe spoedeisende zorg in ziekenhuizen worden steeds strenger. Wat ertoe kan leiden is dat bepaalde ziekenhuizen niet meer alle complexe spoedeisende zorg kunnen aanbieden. Deze zorgt wordt dan vervolgens geconcentreerd in andere (omliggende) ziekenhuizen. Vervolgens kan dit negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van de overige (spoedeisende en niet-spoedeisende) zorg in het ziekenhuis waar deze zorg verdwijnt. Door het verdwijnen van een specialisme kunnen er bijvoorbeeld ook andere specialismen – die afhankelijk zijn van doorverwijzingen – omvallen. Deze mogelijke effecten worden ook wel cascade-effecten genoemd. Uit de resultaten blijkt dat concentratie van zorg van rAAA, multitrauma en AMI de kwaliteit en rendabiliteit van zorg in het latende ziekenhuis nauwelijks beïnvloedt. Ook voor de acute CVA-zorg lijken de voordelen van concentratie groter te zijn dan de nadelen. Met de concentratie van geboortezorg en heupfractuur lijkt dit anders te liggen. Voor de geboortezorg lijken inderdaad cascade-effecten op te treden, stelt de KPMG. ‘Door het wegvallen van de gynaecologische zorg nemen aanpalende patiëntenstromen naar onder anderen kinderartsen af, wat uiteindelijk tot substantieel omzetverlies kan leiden’. Bij de heupfractuurzorg zijn de gevolgen weer anders. Patiënten die worden opgenomen met een heupfractuur betreffen in de regel oudere patiënten, waarbij meerdere specialismen tegelijk betrokken zijn. Het concentreren van de heupfractuurzorg in een ander ziekenhuis, kan tot gevolg hebben dat deze patiënt in het nieuwe ziekenhuis blijft en/of daar nieuwe dbc’s worden geopend. De verplaatsing van de heupfractuurzorg kan daarom leiden tot omzetverlies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.