GGZ in de wijk’ in Amsterdam is pioniersfase voorbij

‘GGZ in de wijk’ heet de aanpak voor bewoners met psychische en psychiatrische problemen in Amsterdam-Zuid. Sinds 2015 werken GGZ inGeest, welzijnsinstellingen, sociaal uitzendbureau TeamED en gemeente intensief samen aan een ggz-vriendelijke wijk. De aanpak werkt zo goed dat er nu een handboek is zodat de rest van het land kan leren van het pionierswerk in de hoofdstad.
GGZindeWijk
Foto: Sasha_Suzi/Getty Images/iStock

Mensen met een psychische of psychiatrische achtergrond wonen tegenwoordig steeds meer gewoon in de wijk. Het is voor deze kwetsbare mensen vaak niet eenvoudig zich thuis te voelen in de wijk. Zij zijn voor hun ondersteuning aangewezen op ambulante begeleiding en wijkvoorzieningen; deels dus ggz-zorg en deels algemene voorzieningen. GGZ inGeest bestuurder Elsbeth de Ruijter herinnert zich de situatie van een jaar of vijf geleden nog goed. In het handboek, dat de titel Mens tussen de mensen   meekreeg, blikt ze terug: ‘Als GGZ inGeest organiseerden we op dat moment al diverse activiteiten op welzijnlocaties. Maar de deelname aan welzijnsactiviteiten en

0
522

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Mens tussen de mensen - Handboek GGZ in de Wijk
Sector:
GGZ
Soort:
Advies
Afkomst:
Movisie
Auteur:
Thea Meinema
Aantal pagina’s:
44
Verschijningsdatum:
5 april 2019
Link naar rapport:
Handboek GGZ in de wijk
Samenvatting:

Amsterdam Zuid kent rond de 6500 inwoners met ernstige psychische klachten. Voor deze mensen is het belangrijk dat ze zich thuis voelen in de wijk. In samenwerking met Stadsdeel Zuid ontwikkelden zorgaanbieder GGZ inGeest, welzijnsorganisatie Dynamo en het sociale uitzendbureau voor ervaringsdeskundigen Team ED de aanpak ‘GGZ in de wijk’.

Medisch, persoonlijk en maatschappelijk

GGZ in de wijk is een wijkgerichte brede aanpak met als doel verbetering van sociale inclusie van bewoners met een psychische of psychiatrische kwetsbaarheid. Essentieel bij GGZ in de wijk is de samenwerking tussen zorg, welzijn, ervaringsdeskundigen en gemeente. Dat maakt het mogelijk om mensen met een psychische of psychiatrische kwetsbaarheid te ondersteunen in hun medisch, persoonlijk en maatschappelijk herstel.

Leren omgaan met onbegrepen gedrag

Coaches en ervaringsdeskundigen vormen de verbinding tussen zorg en welzijn. Welzijn, zorg, coaches en ervaringsdeskundigen hebben korte lijnen en weten elkaar goed te vinden. Coaches zoeken binnen de wijk naar mogelijkheden om te participeren en ze begeleiden de bewoners in een kwetsbare positie daarnaartoe. Ze bekijken wat nodig is om welzijnsactiviteiten toegankelijk te maken voor de doelgroep. Samen met ervaringsdeskundigen leren ze beroepskrachten en vrijwilligers in trainingen om te gaan met ongewenst of onbegrepen gedrag.

Coaches welzijn en zorg

Er is gekozen voor coaches welzijn en zorg. Het welzijnswerk kan bekijken hoe de toegankelijkheid van welzijnslocaties en -activiteiten te verbeteren valt. De zorg kan haar kennis en de ervaring  met de doelgroep inzetten. De coaches zijn bijvoorbeeld werkzaam als trajectbegeleider, GZZ-agoog, ergotherapeut of ambulant verpleegkundige. Zij werken voor GGZ in de wijk deels cliëntgebonden uren, maar vervullen deels ook niet-cliëntgebonden taken.

Vijf bouwstenen

De kern van deze interventie bestaat uit vijf bouwstenen:

* Samenwerking en planvorming.

* Inventarisatie behoefte bewoners.

* Inzet coaches in welzijn en zorg.

* Inzet ervaringsdeskundigen.

* Deskundigheidsbevordering professionals en vrijwilligers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.