Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Grote financiële verschillen tussen sectoren in zorg’

De zorgsectoren laten gemiddeld een financiële verbetering zien ten opzichte van vorig jaar. Dat wil niet zeggen dat het in alle sectoren goed gaat op financieel gebied. De geestelijke gezondheidszorg 'blijft financieel zorgelijk'. Dit blijkt uit een analyse van Finance Ideas van de financiële situatie van zorginstellingen in de verpleging en verzorging, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en ziekenhuiszorg.
Het verstrekken van PrEP is veel goedkoper dan levenslange behandeling van hiv- patiënten.
RAPPORT

Dat er een financiële verbetering

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Benchmark financiële prestaties zorginstellingen 2019
Sector:
Overig
Soort:
Trend
Afkomst:
ZorgRating
Auteur:
Finance Ideas
Aantal pagina’s :
16
Verschijningsdatum:
22 augustus 2019
Samenvatting:

Finance Ideas heeft voor de benchmark ZorgRating 900 zorginstellingen en hun meest recente financiële positie geanalyseerd, op basis van zestien variabelen. Tussen de verschillende sectoren ligt de financiële gezondheid ver uiteen. De gemene deler is het stijgende ziekteverzuim.

Verpleging en verzorging

Op financieel gebied gaat het met instellingen binnen de verpleging en verzorging over het algemeen steeds beter. Binnen de sector is wel een grote financiële spreiding te zien. De vvt kent het hoogste ziekteverzuim van alle vier de sectoren en ook het personeelsverloop van 14,4 procent is hoog. Dat heeft vooralsnog geen invloed op de patiënttevredenheidsscore. Deze is licht gestegen tot een 8,1. Het aantal cliënten per instelling steeg van 556 in 2017 naar 668 in 2018.

Gehandicaptenzorg

Financieel gezien gaat het beter met de gehandicaptenzorg dan met de andere sectoren. Het resultaat laat al jaren een stabiel verloop. Binnen de gehandicaptenzorg stijgt het ziekteverzuim. Ook het aantal werknemers dat niet in loondienst is, nam toe. Volgens Finance Ideas zijn dit twee operationele ratio’s die mogelijk een risico vormen voor de toekomst. Vooralsnog ondervindt de sector er in iedere geval geen directe financiële consequenties van.

Geestelijke gezondheidszorg

De geestelijke gezondheidszorg is financieel fragiel, net als de voorgaande jaren. Ten opzichte van de andere deelsectoren ligt de kredietwaardigheid ‘aanzienlijk lager’, meldt Finance Ideas. De kredietwaardigheid is ook dit jaar relatief verder afgenomen.

Het ziekteverzuim is gestegen, maar ligt nog wel onder de 6 procent. Binnen de ggz is verder een personeelsverloop van maar liefst 14 procent, maar er is ook een positieve ontwikkeling te zien: het aandeel van personeel dat niet in loondienst is, nam af ten opzichte van een jaar eerder. Waar de patiënttevredenheid bij de andere sectoren rond de 8 ligt, werd de ggz in 2018 echter gewaardeerd met een 6,5. Het aantal cliënten per instelling nam sterk af: in 2014 lag dat aantal op 2.145, in 2018 op 1.570.

Ziekenhuiszorg

Ongeveer 15 procent van de instellingen vergt volgens Finance Ideas financieel aandacht, maar een groot deel bevindt zich binnen een voldoende of aanvaarbare kredietwaardigheid. De financiële ratio’s laten bovendien een stabiel verloop zien.

Het ziekteverzuim steeg ook in de ziekenhuiszorg, maar die is met 5,2 procent nog steeds lager dan in de gehandicaptenzorg en de vvt. Ook winnen de ziekenhuizen het, samen met de verpleeg- en verzorgingshuizen, op het gebied van patiënttevredenheid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.