
Dat sociaal contact van groot
Rapport informatie
- Rapport naam:
- Beleidssignalement Maatschappelijke gevolgen coronamaatregelen. Mensen met een verstandelijke beperking.
- Sector:
- Gehandicaptenzorg
- Soort:
- Beleid
- Afkomst:
- Sociaal en Cultureel Planbureau
- Auteur:
- Isolde Woittiez, Evelien Eggink, Mirjam de Klerk
- Aantal pagina’s :
- 13
- Verschijningsdatum:
- 15 juni 2020
- Link naar rapport:
- Beleidssignalement Maatschappelijke gevolgen coronamaatregelen. Mensen met een verstandelijke beperking.
- Samenvatting:
Nu de eerste fase van de coronacrisis voorbij is, wijst de routekaart die het kabinet heeft gepresenteerd (Rijksoverheid 2020d) in de richting van een (tijdelijke) samenleving waarbij mensen anderhalve meter afstand moeten houden tot elkaar.
De vraag is in hoeverre social distancing en een dergelijke samenleving haalbaar en wenselijk zijn voor mensen met een verstandelijke beperking. Veel van hen ontvangen immers begeleiding, waarbij fysiek contact van belang is. Er moet nu eerst voor gezorgd worden dat mensen met een verstandelijke beperking (weer) voldoende sociale contacten krijgen, voldoende en passende formele en informele ondersteuning en dat degenen die uit beeld zijn geraakt, weer in beeld komen bij hulpverleners.
‘Maatwerk blijft belangrijk’
Net zoals voor de coronacrisis blijft maatwerk daarbij belangrijk (zie bijv. RVS 2020, Overleg Planbureaus 2020). Zo zal voor sommige mensen met een verstandelijke beperking zorg op afstand via beeldbellen of een specifieke hulp-app een goed alternatief zijn voor fysieke hulp, maar dat geldt zeker niet voor iedereen (De Vries et al. 2020).
Zelfredzaamheid
Omdat de verwachting is dat nog meer mensen hun baan kwijt zullen raken, is het extra belangrijk aandacht te hebben voor de meest kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt, zoals mensen met een verstandelijke beperking. Voldoende geschikt werk, goede begeleiding op de werkvloer en acceptatie van een lagere productiviteit zijn voorwaarden om mensen met een verstandelijke beperking aan het werk te krijgen en houden. Hiermee bouwen zij structuur op in hun dagelijks leven, wat hun zelfredzaamheid vergroot.
Contact met naasten
Als er een nieuwe golf van coronabesmettingen zou komen en de maatregelen weer strenger worden, kan het gebrek aan mogelijkheden tot contact met naasten wederom leiden tot minder tevredenheid, boosheid en probleemgedrag van cliënten in een wooninstelling. Ook voor thuiswonenden zullen de gevolgen voor de sociale contacten en de dagelijkse structuur groot zijn in termen van kwaliteit van leven en verlies van zelfredzaamheid.
‘Ja, mits…’
Een zorgvuldige afweging tussen de noodzakelijke hulp, de sociale contacten en de risico’s op extra besmettingen blijft dus noodzakelijk, waarbij het belang van die sociale contacten zwaar zou moeten meewegen. Een ‘ja (bezoek), mits’- in plaats van een ‘nee, tenzij’-regeling kan hierbij helpen, gecombineerd met de beschikbaarheid van voldoende beschermingsmiddelen (Niemeijer 2020).