Gehandicaptenzorg

Kwaliteit

Koerswijziging IGJ: minder handhaving, maar hulp bij samenwerking en personeelstekort

IGJ gaat haar rol verbreden. Zo wil de inspectie stimuleren dat zorgaanbieders beter samenwerken, meedenken bij personeelstekorten en helpen de verduurzaming te versnellen. Bovendien komt IGJ meer op voor de individuele patiënt, de zorgmedewerker en diversiteit.
Sociaal domein

Zorgboeren: ‘Je moet blik van buiten organiseren’

Toen flinke misstanden aan de kaak werden gesteld bij de Groningse zorgboerderij Aurora Borealis ontstond even een identiteitscrisis in het zorgboerderijlandschap. Andere zorgboeren werden hier op verjaardagfeestjes opeens over aangesproken. Tijdens een ledenvergadering van de Federatie Landbouw en Zorg (FLZ) werd zelfs besproken om afscheid te nemen van de naam zorgboerderij.

Rechtbank Gelderland doet oproep: ‘Wet zorg en dwang werkt niet’

De rechtbank zit in zijn maag met een gewelddadige verstandelijke beperkte man die maar niet wordt opgenomen en waarschijnlijk in april onbehandeld op straat komt. "Er lijkt geen (overheids-)instantie te zijn die regie voert op een complex dossier als dat van deze man. Kortom: de wet (Wzd) werkt op dit onderdeel niet."
Theo Van Uum, directeur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN)

Theo van Uum: ‘Er moet in zorgsalarissen geïnvesteerd worden’

Een vacaturestop, minder uren ingeroosterd worden, focus op basiszorg en een toegenomen werkdruk. Medewerkers in de gehandicaptenzorg voelen volgens een FNV-enquête de bezuinigingen op de werkvloer. VGN-directeur Theo van Uum ziet dat instellingen noodgedwongen scherp op de kosten moet letten. Om uit het financiële dal te klimmen, pleit hij voor ondersteuning van de zorgkantoren en overheid.
Gehandicaptenzorg

Herziening Wzd: ‘Stop met doorrommelen’

Een brief van Boris van der Ham, voorzitter Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), heeft de gesprekken over hervorming van de Wet zorg en dwang (Wzd) op scherp gezet. De hervormingen moeten ingrijpender, vindt de brancheorganisatie. Bij cliëntenorganisaties kon dit echter rekenen op felle reacties.
Kwaliteit
Tineke Abma. Foto gemaakt door Michel ter Wolbeek/ONS Magazine

‘Kunst is de katalysator voor zorgvernieuwing’

Hoogleraar Tineke Abma pleit met ruim tweehonderd onderzoekers, bestuurders, beleidsmakers, kunstenaars en zorgverleners in de whitepaper Arts in Health voor integratie van kunst in de zorg ter bevordering van welzijn en gezondheid. “Wanneer zorgbestuurders voor arts in health gaan, leidt dat altijd tot een katalysator voor verandering.”

Langdurige zorg laat data nog niet voor zich werken

Het gebruik van data om de zorg te verbeteren, is nog lang geen gemeengoed in de langdurige zorg. Dit terwijl er veel mee te winnen is. In het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen schrijft een groep onderzoekers wat ervoor nodig is om data voor de langdurige zorg te laten werken. 
Passende zorg
Op de foto: Nick Zonneveld, Senior Onderzoeker bij Vilans

Tips voor integrale netwerkzorg: ‘Een samenwerking is nooit af’

Door de legio samenwerkingen rond integrale zorg, ict-aanbesteding en personeel is door de bomen het bos niet meer te zien. Dat stelt onderzoeker en adviseur Nick Zonneveld. “Zorgnetwerk-FOMO gooit roet in het eten voor een soepele samenwerking.”
bezuinigingen ouderenzorg stelselwijziging

Stelselwijziging maakt harder bezuinigen op ouderenzorg mogelijk

Een stelselwijziging in de langdurige zorg biedt de overheid meer mogelijkheden om te bezuinigen en zo de kostenstijging in de gezondheidszorg beheersbaar te houden.
Gehandicaptenzorg

VGN bepleit hogere tarieven dit keer bij Gerechtshof

Wat zitten er nou voor formules in het model van de zorgkantoren, vraagt VGN-directeur Theo van Uum zich af "Wij hebben daar nog steeds onvoldoende grip op als zorgaanbieders."

Over gehandicaptenzorg

Wat is de gehandicaptenzorg?

Van mensen met een lichamelijke beperking tot personen met een lichte verstandelijke beperking en mensen met een zeer ernstige meervoudige beperking: ze vallen allemaal onder de gehandicaptenzorg. De sector wordt gefinancierd vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Wet langdurige zorg (Wlz), de Jeugdwet en de Zorgverzekeringswet (Zvw). Eind 2016 werkten er ongeveer 165 duizend mensen in de gehandicaptenzorg. Zorgaanbieders in de sector kunnen lid worden van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), de branchevereniging. De huidige vraagstukken in de gehandicaptenzorg gaan vooral over de kwaliteit van zorg en leven, eigen regie, de 18+-problematiek en de zorg voor kinderen met een zeer ernstige meervoudige beperking.

Lees meer

Na twee jaar van overleg werd in mei 2017 het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022 opgenomen in het register van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In het Kwaliteitskader, dat is opgesteld door de VGN, IGZ, vertegenwoordigers van cliëntenorganisaties en zorgkantoren, beschrijft de sector wat volgens hem goede (Wlz-)zorg is voor mensen met een beperking. Het kader werd in 2016 door 24 aanbieders van gehandicaptenzorg getest aan de hand van proeftuinen. Door het kwaliteitskader komt de nadruk in de sector de komende jaren te liggen op persoonsgerichte zorg die bijdraagt aan de kwaliteit van leven van cliënten. De vraag is steeds: wat vindt een individuele cliënt van de zorg die wordt geleverd? Wat vindt een groep cliënten ervan? En hoe vinden de teams van medewerkers dat ze zelf functioneren? Het kwaliteitskader moet er ook aan bijdragen dat cliënten meer eigen regie krijgen.

E-health

De gehandicaptensector zet flink in op het gebruik van e-healthtoepassingen in de zorg voor cliënten. Zo zijn er tal van hulpmiddelen die ervoor moeten zorgen dat cliënten zelfstandiger kunnen leven en worden er in Het Dorp (onderdeel van Siza) woningen gebouwd waarin bewoners de laatste technologische snufjes kunnen gebruiken.
Het gebruik van e-health in de gehandicaptenzorg levert wel discussie op. Zo stelden ouders en medewerkers vragen bij het gebruik van ‘uitluistertechnologie’, waarbij er geen medewerker meer in de buurt van cliënten in een instelling slaapt. In plaats daarvan hangen er camera’s en/of microfoons in de kamers van cliënten zodat medewerkers kunnen zien of er ’s nachts zorg nodig is. Volgens sommige ouders en medewerkers leidt dit tot onveilige situaties. De VGN liet weten juist veel te zien in dit soort e-healthoplossingen, omdat technologie volgens de brancheorganisatie juist kan helpen bij de veiligheid en effectiviteit van zorg. Ook kunnen cliënten door middel van technologie meer regie krijgen over hun leven.

Toegang tot de Wlz

In de gehandicaptenzorg is discussie over de toegang tot de Wet langdurige zorg (Wlz) voor kinderen met een beperking. Deze groep kan op basis van toegangscriteria van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) niet altijd een Wlz-indicatie krijgen. Het CIZ geeft bijvoorbeeld geen Wlz-indicatie als onduidelijk is of iemand levenslang beperkt is en of iemand de rest van zijn leven 24 uur per dag zorg nodig zal hebben. Volgens VGN-directeur Frank Bluiminck is dit bij kinderen lang niet altijd duidelijk, omdat de manier waarop zij zich ontwikkelen zich lastig laat voorspellen. De directeur denkt dat de meerderheid van de kinderen met een beperking daardoor geen Wlz-indicatie krijgt, terwijl die wel nodig is. In juli 2017 liet het ministerie van VWS weten het probleem te onderschrijven, maar het is nog onduidelijk of er maatregelen worden genomen om het probleem op te lossen.

18+-problematiek

Een ander vraagstuk in de gehandicaptenzorg betreft jongeren met een lichte verstandelijke beperking en gedragsproblemen die 18 jaar worden. Op dat moment mag deze groep de zorg wettelijk verlaten, maar in de praktijk blijkt volgens sommige zorgbestuurders dat ze dit niet altijd aankunnen. Er zijn jongeren die zonder zorg een drugsprobleem ontwikkelen, in het criminele circuit terechtkomen of in handen vallen van loverboys, omdat ze zeer beïnvloedbaar zijn. Er zijn nog geen wettelijke kaders om de jongeren tot na hun 18e verjaardag te blijven behandelen. Wel is de Wet zorg en dwang door de Tweede Kamer goedgekeurd. Hierin staat dat mensen met een verstandelijke beperking gedwongen opgenomen kunnen worden in een instelling wanneer dit een ernstig nadeel kan voorkomen. De Eerste Kamer moet zich nog over dit wetsvoorstel buigen.

Uitgelicht congres

Cultuursensitieve Zorg Congres

Masterclass Complexity Thinking