
Normaliter vindt de dagbesteding in
Rapport informatie
- Rapport naam:
- Samen naar een beter normaal. Geleerde lessen in COVID-19-tijd binnen de gehandicaptenzorg.
- Sector:
- Gehandicaptenzorg
- Soort:
- Zorginhoudelijk
- Afkomst:
- KPMG
- Auteur:
- KPMG Adivsory N.V.
- Aantal pagina’s :
- 30
- Verschijningsdatum:
- 20 juli 2020
- Link naar rapport:
- Samen naar een beter normaal. Geleerde lessen in COVID-19-tijd binnen de gehandicaptenzorg.
- Samenvatting:
In deze publicatie doen zes bestuurders van grote organisaties in de gehandicaptenzorg én zes medewerkers uit het primaire zorgproces hun verhaal. Zij vertellen over de periode in hun organisatie ten tijde van de covid-19-maatregelen.
Uit de verhalen blijkt dat de organisaties (JP van den Bent Stichting, Esdégé-Reigersdaal, Aborna, Ipse de Bruggen, Siza en Estinea) met dezelfde grote thema’s te maken hebben. De verhalen zijn gebundeld, om de rode draad binnen deze thema’s te delen. De verhalen geven belangrijke inzichten in wat kwaliteit betekent binnen de gehandicaptenzorg: wat hebben de bestuurders en medewerkers van de organisaties in deze periode geleerd over zichzelf, over de wens van hun cliënten en over de manier van leveren van zorg? Wat willen zij vasthouden uit de afgelopen periode, of juist loslaten uit de jaren daarvoor om te komen tot een “beter normaal”?
Impact maatregelen
Net als in de rest van de maatschappij zijn ook binnen de gehandicaptenzorg de maatregelen ingrijpend geweest. De angst voor covid-19-overdracht tussen de cliënten, de mogelijke uitval van personeel door ziekte, het moeten stoppen van de dagbesteding op externe locaties en het niet meer mogen ontvangen van bezoek hebben grote impact gehad op cliënten, medewerkers en bestuurders van de organisaties.
Mooie initiatieven
We zien – net als in de rest van ons land – in de gehandicaptenzorg veel mooie initiatieven ontstaan om de cliënten dag in dag uit de beste ondersteuning en zorg te blijven te geven: het stoppen van dagbesteding op externe locaties leidde in alle organisaties tot creatieve oplossingen binnen de woning of bijvoorbeeld op het balkon of in de tuin van de cliënten en hun woningen.
Geleerde lessen
De grote thema’s die centraal staan binnen de organisaties, komen in de verschillende verhalen over de covid-19 periode sterk naar voren:
- De cliënt en zijn specifieke vraag om ondersteuning staat centraal;
- Heldere kaders en directe communicatie(lijnen) geven medewerkers de ruimte hun om hun professionele verantwoordelijkheid te kunnen nemen;
- Geven en krijgen van vertrouwen leidt tot minder administratieve lasten ter verantwoording van de geleverde zorg en tot meer tijd die de zorgprofessional kan inzetten voor de cliënt.