Dat stellen de onderzoekers in
Rapport informatie
- Rapport naam:
- Doen of laten in de gezondheidszorg?
- Sector:
- Ziekenhuis
- Soort:
- Onderzoek / Wetenschap
- Afkomst:
- Scientific Center for Quality of Healthcare (IQ healthcare), Radboudumc
- Auteur:
- S. van Dulmen, P. Heus, T. Kool, E. Verkerk
- Aantal pagina’s :
- 56
- Verschijningsdatum:
- 24 januari 2019
- Link naar rapport:
- Doen of laten?
- Samenvatting:
Niemand wordt beter van onnodige zorg. Om erachter te komen wat de succesfactoren zijn bij het terugdringen van niet-gepaste zorg, zijn er de afgelopen jaren verspreid over het land acht zogeheten deïmplementatie projecten uitgevoerd.
Volume afgenomen
Elk project was gericht op het verminderen van één bepaald type behandeling en werd gecoördineerd door het umc in de betreffende regio. Twee projecten werden uitgevoerd in de eerstelijn; de overige projecten betroffen ziekenhuiszorg. Bij zes van de acht projecten was het volume van de onnodige zorg afgenomen na afloop van de onderzoeksperiode. De onderzoekers kunnen dit niet een-op-een toeschrijven aan de interventie. Maar ze kunnen wel concluderen dat deïmplementeren daadwerkelijk kan.
Minder urinekatheters en infusen
Een aansprekend resultaat leverde bijvoorbeeld het project van het Amsterdam UMC, locatie AMC. De inzet daar was om het aantal ten onrechte geplaatste urinekatheters en infusen omlaag te krijgen. Gecoördineerd vanuit het AMC hebben zeven ziekenhuizen dat percentage verminderd van 32% naar 24% en het percentage onterechte infusen van 22% naar 14%. Een belangrijke succesfactor in dit project bleek uitgebreide feedback aan artsen en verpleegkundigen, om hen bewust te maken van de niet-gepaste zorg en de mogelijkheid om schade bij patiënten te voorkomen.
Minder vitaminebepalingen
Een ander voorbeeld is het project dat gecoördineerd werd vanuit het UMC Utrecht. 158 huisartsen verspreid over 26 praktijken en gezondheidscentra in Rotterdam en Utrecht hebben het aantal onnodige vitaminebepalingen met 20% teruggebracht. Het project werkte succesvol met onderwijsbijeenkomsten voor de huisartsen, feedbackinformatie en voorlichting voor patiënten.
Over het onderzoek
In 2015 startte de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) het programma Doen of laten? Het terugdringen van onnodige zorg, in het kader van het Citrienfonds. Het Citrienfonds is in 2014 opgericht door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Aan de acht projecten waarvan dit rapport verslag doet, werkten meer dan 200 huisartsen en 38 ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra mee, verspreid over het land.