Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nationaal preventieakkoord: een derde van 2020-doelen behaald

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De uitvoering van de afspraken binnen het Nationaal Preventie Akkoord is inmiddels ruim twee jaar onderweg. Van de 39 doelstellingen voor 2020 zijn er 13 behaald. Of de ambities voor 2040 op dit tempo haalbaar zijn, is nog onduidelijk, aldus het RIVM in de voortgangsrapportage. Evident is de behoefte aan extra maatregelen.
Preventie, nationaal preventieakkoord
Foto: AdobeStock

Het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) is

Premium

Wilt u dit rapport lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Misschien wordt het tijd dat er een partij van verontruste moeders bij de formateur aan tafel aanschuift. Zij zullen de stem moeten zijn van een onbestaanbare Partij voor de Kinderen. Want het is het grote gebrek aan preventiekracht in de groeifase van onze kinderen, die de Zorg voor de Toekomst van breed succes zullen afhouden. Passende Zorg is ook zorgen, dat er volksbrede preventie wordt geboden en ook geregeld. Niks “nudgen”, maar iedereen zijn zorgtaak om dingen te voorkomen, weer als dure plicht weer op laten pakken. We pakken die dure plicht om de aarde schoner aan onze kinderen door te geven ook op. Waarom henzelf niet gezonder maken? We konden het eerder wel, omdat het Onderwijs tot de jaren zeventig de Gezondheidsleer tot in de huiskamers ( vooral via de Huishoudscholen) had laten doordringen. Toen vrij spel, stoeien, draven en rennen, springen en dansen, maar ook buitenspelen en in het onderwijs goede zorg op de houdingsontwikkeling aangeboden en verzorgd werd. En de schoolgymnastiek nog op diepe biomechanische kennis haar ontstaansmissie invulde: zorgen, dat de negatieve effecten van het zitten op school gecompenseerd werd werd door “gecondenseerd buitenspelen”. Als er niet terug gestapt wordt op de meest effectieve preventiekracht, die in de negentiende eeuw juist op de jeugd in Europa is ontwikkeld, dan blijven we doelen niet halen en zal het dweilen met de kraan open blijven. Waarom lukt het ons als ouders , Onderwijs, sport en dus maatschappij niet meer om het opgroeiende kind duurzaam gezond het arbeidsproces in te laten gaan? We snappen allemaal dat veel , ook nog eens verkeerd zitten en onze verslaving aan digitale gevangenschap voor niemand gezond kan zijn. En zo zitten we nu met 60% uitval in de zware opleidingen van Defensie, verdubbelen de sportblessures, worden steeds meer zwangeren met heel veel (echte) pijn en ( echte) moeite moeder en turfde het VerweyJonkerInstituut in 2019 1,3 miljoen 0-25 jarigen met een chronische diagnose! We zaten als Houdingnetbestuur samen met de oude preventielobbyist em.prof. Doeke Post ( huisarts, Sociale Geneeskunde) bij Blokhuis hierover aan tafel. Het verdwenen zijn van kennis, er was nergens iets over het belang van een goede houdingsontwikkeling meer te vinden, maakte VWS kennelijk onmachtig hierover iets aan het Preventieakkoord (of Sportakkoord) toe te voegen. Het RIVM voorspelt (VTV) nog exponentiele stijgingen in rugklachten en artrose, juist die aandoeningen, die samenhangen met een niet gezonde houding. Voedt de jeugd eerst lichamelijk gezond op, zorg voor gezonde brede motorische ontwikkeling vanaf de wieg. Optimaliseer eerst de lichaamsfuncties, dan komt de goede gedragsvorming en het leervermogen vanzelf ( uitspraak van de medisch wetenschapper en arts-hygienist Maria Montessori) . “Eigen jeugd eerst” lijkt toch niet zo’n rare uitspraak? Ook niet in Europees verband.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.