NZa stelt invoeringsdatum bekostiging wijkverpleging uit

Het nieuwe bekostigingssysteem wijkverpleging laat nog even op zich wachten. Zo’n systeemwijziging is complex en vereist meer wetenschappelijk onderzoek. De invoeringsdatum van 1 januari 2020 was ambitieus, maar zorgvuldigheid gaat voor. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van de NZa.
Focus wijkverpleging, NZa
© Maria. P. / Fotolia

De NZa streeft voor de lange termijn naar een integrale bekostiging van diverse vormen wijkzorg. In dit bekostigingsmodel is het uurtarief passé, worden verschillende zorgvormen gebundeld en wordt er over de verschillende schotten heen gewerkt.

Wijziging kostensysteem

Op de korte termijn wil de zorgautoriteit al een aantal ambitieuze stappen zetten naar dit eindperspectief. Daarbij richt de NZa zich op een bekostigingsmodel dat gebaseerd is op groepen cliënten met vergelijkbare kenmerken in de wijkverpleging. Het doel is dat in een dergelijk systeem een zorgaanbieder niet meer per uur per cliënt betaald wordt, maar per periode per type cliënt: een casemix-systeem.

0
443

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Voortgangsrapportage Doorontwikkeling bekostiging wijkverpleging
Sector:
Wijkverpleging
Soort:
Beleid
Afkomst:
Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
Auteur:
Anoniem
Aantal pagina’s:
32
Verschijningsdatum:
26 februari 2019
Samenvatting:

Door de overheveling van de wijkverpleging van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet voldoet het bekostigingsmodel op diverse uurtarieven voor diverse zorgvormen niet meer aan de zorgpraktijk. De bekostiging stimuleert de inzet van uren zorg, zonder dat de behoefte van de cliënt centraal staat. Ook is een gebrek aan inzicht in de zorgverlening en de uitkomsten en is het lastig om systeemfuncties te organiseren. Daarnaast blijken niet-gecontracteerde zorgaanbieders per cliënt gemiddeld meer uren te declareren dan gecontracteerde zorgaanbieders.

Integrale bekostiging

Om deze knelpunten aan te pakken, wil de NZa naar een integrale bekostiging van diverse vormen wijkzorg. Daarbij wordt er niet meer met uurtarieven gewerkt. Deze bekostiging stijgt boven de schotten uit en bundelt verschillende zorgvormen.

Dit is echter het einddoel. Op de korte termijn wil de zorgautoriteit een bekostigingsmodel invoeren dat gebaseerd is op cliëntgroepen met vergelijkbare kenmerken in de wijkverpleging; het casemix-systeem. Voordat er een wijziging in het kostensysteem doorgevoerd kan worden, moet er een aanwijzing van de minister van VWS gegeven worden.

Pilot

Momenteel loopt er een pilot om het nieuwe casemix-systeem in de praktijk te testen. De eerste pilotresultaten tonen dat er kenmerken zijn die veel invloed hebben op de zorg die wijkverpleegkundigen en verzorgenden bieden aan een cliënt. Dit wordt verder onderzocht en getest met een aantal pilotaanbieders.

Ook lopen er diverse wetenschappelijke onderzoeken naar de relevante en beïnvloedbare uitkomsten van wijkverpleegkundige zorg. Om een gelijk speelveld te creëren streeft de NZa er daarnaast naar dat de informatieplicht per 1 januari 2020 wordt uitgebreid naar niet-gecontracteerde zorgaanbieders.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.