Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntenfederatie: ‘Online keuzehulpen worden nog onvoldoende benut’

Avatar
Redacteur Zorgvisie
Online keuzehulpen helpen de patiënt bij het kiezen van een behandeling die het beste aansluit bij zijn persoonlijke situatie. De mogelijkheden van keuzehulpen worden echter nog onvoldoende benut, blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland in samenwerking met diverse stakeholders.
elkerliek rvt governance
Foto: iStock
RAPPORT

Naast de Patiëntenfederatie Nederland zijn

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Het gebruik van keuzehulpen: motieven, kansen en drempels bij zorgverleners
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Patiëntenfederatie Nederland, NFK, Harteraad, Erfocentrum, RZN en de NVN
Auteur:
Anne-Marie de Ruiter, Inge van den Broek, Gerardine Willemsen, Patricia Pennings, Ella Visserman, Karen Prantl, Josine van der Kraan
Aantal pagina’s :
83
Verschijningsdatum:
27 februari 2019
Link naar rapport:
Het gebruik van keuzehulpen
Samenvatting:

De afgelopen jaren zijn vanuit patiëntperspectief diverse keuzehulpen ontwikkeld die het ‘Samen Beslissen’ ondersteunen. Er is daarbij uitgebreid aandacht besteed aan de ontwikkeling, waarbij ook patiënten zelf zijn geraadpleegd. Ook heeft er altijd een lancering van een keuzehulp plaatsgevonden. En is er in verschillende mate en op verschillende wijzen aandacht geweest voor implementatie. Daarbij blijkt het vaak moeilijk om professionals toe te rusten om actief gebruik te maken van de keuzehulpen, anders dan er alleen naar te laten verwijzen. Dit maakt dat patiënten nog niet optimaal gebruik kunnen maken van de ontwikkelde instrumenten die het proces van gedeelde besluitvorming ondersteunen. Door als patiëntenorganisaties samen met zorgverleners te onderzoeken hoe de keuzehulpen ingepast (kunnen) worden in dagelijkse routines en werkwijzen en wat daarbij drempels en kansen zijn, ontstaat inzicht in verbetermogelijkheden. Door deze verbeteringen wordt de kans op effectief gebruik groter.

Naast de Patiëntenfederatie Nederland zijn ook de NFK, het Erfocentrum, de Harteraad, de RZN en de NVN bij het onderzoek betrokken geweest. De verenigingen geven in het onderzoek advies aan onder meer ziekenhuizen en patiëntenorganisaties over hoe zij het gebruik van keuzehulpen kunnen versterken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.