‘Te weinig aandacht voor financiële positie cliënten’

Beleidsmakers en professionals houden nog te weinig rekening met de financiële positie van mensen met een chronische aandoening of beperking. Het bieden van passende zorg en ondersteuning moet beter afgestemd worden op de financiële mogelijkheden van de betreffende cliënt. Dat stellen onderzoekers van Mijnkwaliteitvanleven.nl
rolstoel
RAPPORT

Patiëntenfederatie Nederland

Twee keer per

Premium

Wilt u dit artikel lezen?

U heeft helaas geen geldig abonnement op dit account. Neem een proefabonnement of sluit een abonnement af om dit artikel te kunnen lezen.


  • Onbeperkt alle premium artikelen en rapporten lezen
  • Online de artikelen uit het magazine lezen

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Wat is voor mensen belangrijk? Verhalen uit een veranderend zorglandschap Beleidsrapportage 7, april 2019
Sector:
Gehandicaptenzorg
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Mijnkwaliteitvanleven.nl
Auteur:
Patiëntenfederatie Nederland, MantelzorgNL, Per Saldo, Zorgbelang Nederland, KBO-PCOB, NOOM en Ieder(in)
Aantal pagina’s :
67
Verschijningsdatum:
30 april 2019
Samenvatting:

Mijnkwaliteitvanleven.nl

Het landelijke initiatief Mijnkwaliteitvanleven.nl richt zich op mensen die te maken hebben met een chronische aandoening of beperking, op ouderen en mantelzorgers. Via een persoonlijke, online vragenlijst worden zo veel mogelijk ervaringen in beeld gebracht met het zorgstelsel en het sociaal domein. Ook wordt de combinatie gezocht met persoonlijke ervaringsverhalen via blogs en interviews.
De afgelopen 5 jaar hebben ruim 58.000 mensen meegedaan. Er zijn ruim 160.000 vragenlijsten ingevuld. Een groot aantal mensen heeft dit drie keer of vaker gedaan.

Vier thema’s

Er worden in het onderzoek vragen gesteld verdeeld over vier verschillende categorieën:
-Hoe gaat het met mensen in het dagelijks leven?
-Hoe ervaren mensen hun gezondheid?
-Hoe waarderen mensen hun omgeving daarbij?
-Hoe waarderen mensen hun zorg daarbij?
Op basis van de waardering voor het dagelijks leven, gezondheid, omgeving en zorg wordt een gemiddelde waardering vastgesteld van kwaliteit van leven.

Kwaliteit van leven

Het dagelijks leven wordt in 2019 door de deelnemers gemiddeld beoordeeld met een 6,6. Hun gezondheid waarderen mensen met een 6,5. De omgeving scoort het hoogste met een 7,2. Professionele zorg wordt met een 5,6 het laagst beoordeeld. Mensen geven daarmee gemiddeld een 6,5 aan de kwaliteit van hun leven.
Opvallend is dat alle thema’s beter worden beoordeeld ten opzichte van 2015. Toen lag het gemiddelde nog op een 6,3. Met name de waardering van zorg is het meest gestegen: van 5,1 naar 5,6.

Vertrouwen in de zorg

Het vertrouwen in de betaalbaarheid en kwaliteit van zorg steeg van een 4,2 in 2015 naar een 4,8 in 2019. Toch scoort dit vertrouwen dus nog onvoldoende. Dit zou samenhangen met de grootschalige wijziging in het zorgstelsel. De onderzoekers adviseren beleidsmakers en professionals zich meer bewust te zijn van de onzekerheid die dergelijke veranderingen met zich meebrengen.

Samenhangende aanpak

Een derde van de deelnemers ervaart beperkingen op vier of meer levensgebieden. Onderzoekers adviseren dan ook dat er meer aandacht komt voor de relatie tussen levensgebieden en daarbij passende, meer samenhangende oplossingen.

Opvallend

Binnen de rapportage worden vier groepen apart geanalyseerd: chronisch zieken, mantelzorgers, 65-plussers en mensen met een pgb. Mensen met een pgb waarderen de kwaliteit van leven ten opzichte van de andere groepen beduidend lager. Ook ervaren zij veruit het vaakst belemmeringen op meerdere levensgebieden.

Positieve ontwikkelingen

Uit het onderzoek en de cijfers van 2015-2019 komt naar voren dat mensen die aanvankelijk de kwaliteit van leven laag beoordeelden, een toename van kwaliteit van leven ervaren. Ze hebben minder professionele hulp nodig. Het aantal levensgebieden waar men belemmeringen ervaart is ook verminderd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.