Umc’s ambiëren actievere rol in de regio

De universitair medische centra (umc’s) willen de verbindende schakel worden in het oplossen van gezondheidsvraagstukken dicht bij huis. ‘Vanwege onze kennis- en zorgfunctie hebben we als umc’s een unieke rol die we steeds meer ook regionaal inzetten,’ zegt Willy Spaan, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.
Willy Spaan, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, overhandigt het plan 'Onderzoek & Innovatie met en voor de gezonde regio' aan minister Bruins van Medische zorg
Willy Spaan, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, overhandigt het plan 'Onderzoek & Innovatie met en voor de gezonde regio' aan minister Bruins van Medische zorg
RAPPORT

Deze ambitie staat beschreven in

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Onderzoek & Innovatie met en voor de gezonde regio 
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Beleid
Afkomst:
Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU)
Auteur:
Frank Miedema en Albert Scherpbier
Aantal pagina’s :
60
Verschijningsdatum:
1 april 2019
Samenvatting:

De universitair medische centra (umc’s) willen de verbindende schakel worden in het oplossen van gezondheidsvraagstukken in de eigen regio. Dat staat in het plan Onderzoek & Innovatie met en voor de gezonde regio (LINK) dat de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Het plan behelst dat de umc’s allemaal een eigen regionaal netwerk gaan opzetten. Elk regionaal netwerk zal vervolgens nagaan wat de urgente vraagstukken zijn en zoeken naar verantwoorde en toetsbare antwoorden.

Constante verandering

Verandering is voor de komende jaren de enige constante, schetsten de opstellers van het rapport waarin de plannen gepresenteerd worden. Ze verwijzen daarbij onder meer naar de vergrijzing en de toename van het aantal chronisch zieken, in combinatie met maatschappelijke veranderingen zoals groeiende verschillen tussen groepen mensen, technologische innovaties en een verschuivende kijk op gezondheid.

Bestuurder voert uit

Om passend te kunnen reageren op die constante verandering zoeken de umc’s de komende tijd actief de verbinding met partijen in hun regio. Volgens het plan neemt de raad van bestuur van het umc in elke regio hiervoor de verantwoordelijkheid en wordt een van de bestuurders ook daadwerkelijk de  uitvoerder om nieuwe netwerken te smeden.

Bestaande structuren

De umc’s houden bij het innemen van hun actievere positie rekening met de regionale cultuur en verhoudingen en met bestaande structuren, zo maakt  het plan duidelijk. Het is de bedoeling dat publieke gezondheidsdiensten, lokale en provinciale overheden, kennisinstellingen, burgers, patiënten én bedrijfsleven deel gaan uitmaken al deel aan het netwerk. Ook zorgverzekeraars zijn uiteraard beoogde partners, evenals de algemene ziekenhuizen.

Praktijkvoorbeelden

Bij het maken van de plannen is de NFU niet over een nacht ijs gegaan. In het hele land zijn praktijkvoorbeelden verkend. Die staan eveneens beschreven in het rapport. Zoals de Academische Werkplaats Verzekeringsgeneeskunde (p.26) en het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (p.36).

Stappen tot en met 2020

In concreto benoemt het plan voor dit jaar de volgende stappen: het initiatief nemen voor het opzetten van een regionaal netwerk; gezamenlijk de urgente vraagstukken boven tafel krijgen en daar verantwoorde en toetsbare antwoorden voor vinden. Voor 2020 behelst het plan onder meer een landelijke werkbijeenkomst, gedetailleerde regionale agenda’s met afspraken over aanpak en financiering, plus een overkoepelende rapportage daarvan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.