WRR wil af van focus op sociaal-economische verschillen

De WRR stelt in de beleidsbrief 'Van verschil naar potentieel' voor om het preventiebeleid een nieuwe impuls te geven. Dit door niet langer gezondheidsverschillen tussen groepen in de samenleving te verkleinen maar het gezondheidspotentieel te vergroten.
WRR
Rido / stock.adobe.com

De WRR wil zo streven naar zoveel mogelijk gezondheidswinst en zo min mogelijk gezondheidsverlies voor de gehele samenleving.

In de beleidsbrief pleit de WRR voor een nieuwe aanpak van de verschillen tussen mensen met een lage en met een hoge sociaaleconomische status. In de eerste groep leven gemiddeld ongezonder dan in de laatste groep. Maar de raad vindt het niet langer zinvol om te proberen dat verschil te verkleinen. Na decennia van beleidsmaatregelen en voornemens om dit te verbeteren, is verdergaan op deze weg ‘een recept voor teleurstelling’.

Tegengaan van roken

Beter is het volgens de WRR om na te

1
213

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Sector:
Array
Soort:
Array

1 REACTIE

  1. Het is een goede zaak dat de WRR af wil van de focus op sociaaleconomische verschillen. Behalve de absolute verbeteringen die hij al noemt, speelt bij een gezonde levenswijze de zelfdiscipline een belangrijke rol.

    Ook laagopgeleiden kunnen een gezonde leefstijl hebben. Daar heb je geen bijzondere intelligentie voor nodig, en groente en fruit zijn in Nederland alleszins betaalbaar. Verder is met mate eten en weinig tussendoortjes goedkoper dan veel eten en veel tussendoortjes.

    We zouden in Nederland dan ook een zorgpremiekorting voor mensen met een gezond voedings- en beweegpatroon moeten invoeren. Dat patroon zou goed af te lezen moeten zijn aan bepaalde biomarkers. Zie https://gezondezorg.org/preventiebeleid voor meer informatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.