Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg voor meer samenspraak over coronamaatregelen in de ghz’

Avatar
Hester Hinloopen
Mensen met een beperking en hun naasten vinden dat zij nog steeds veel te weinig worden betrokken bij het maken van afspraken rond coronamaatregelen. Dat blijkt uit een onderzoek van KansPlus en de LFB, de landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking, in samenwerking met Ieder(in).
IC Radboudumc schrapt honderd kwaliteitsindicatoren
Er is meer samenspraak over coronamaatregelen nodig in de gehandicaptenzorg, blijkt uit een onderzoek van KansPlus en de LFB in samenwerking met Ieder(in).
RAPPORT

Voor het onderzoek naar de

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Ervaringen van mensen met een beperking en hun naasten met de versoepeling van de coronamaatregelen
Sector:
Gehandicaptenzorg
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
KansPlus en LFB In samenwerking met Ieder(in)
Auteur:
KansPlus en LFB In samenwerking met Ieder(in)
Aantal pagina’s :
32
Verschijningsdatum:
11 augustus 2020
Samenvatting:

De enquête is gehouden onder 647 naasten en mensen met een beperking en gaat over de ervaringen met de bezoekregeling, logeren, dagbesteding en vervoer.

Bezoekregeling

Over de hele periode van de enquête geeft tweederde van de naasten aan tevreden te zijn over de nieuwe bezoekregeling. Eenderde is nog ontevreden. Onder andere over het niet mogen aanraken van kind/familielid of andere dierbare met een beperking. En over het feit dat niet alle mensen op bezoek mogen komen die voor de persoon met een beperking belangrijk zijn. Slechts een kwart van de naasten geeft aan dat de afspraken in overleg met cliënten/naasten zijn gemaakt.

Ondanks dat meer dan de helft van de mensen met een beperking aangeeft niet te hebben mogen meedenken over bezoekafspraken, lag de tevredenheid van deze groep beduidend hoger dan bij de naasten. Ongeveer vier vijfde deel van deze respondenten geeft aan tevreden te zijn over de vastgestelde bezoekafspraken.

Logeren

Voor ruim de helft van naasten geldt dat het voor mensen met een beperking weer mogelijk is om thuis te komen logeren. Bij ruim een derde hiervan is logeren weer mogelijk zoals voor de coronacrisis, bij de overige mensen worden er voorwaarden gesteld aan het logeren. De meeste naasten konden het eens zijn met deze voorwaarden.

Ruim een kwart van de naasten geeft aan dat hun kinderen met een beperking die thuis wonen weer gebruik kan maken van een logeervoorziening. Toch kan driekwart van hen nog niet gaan logeren. Voor die groep geldt dat bijna de helft hier wel behoefte aan heeft.

Ongeveer de helft van de mensen met een beperking geeft aan dat ze (bijna) nooit uit logeren gaan. Voor de overige helft die voor de coronaperiode regelmatig thuis logeerden, is dat nu ook weer mogelijk. Een aantal is het echter niet eens met de regels die gesteld worden om te kunnen logeren.

Dagbesteding

Een kwart van de naasten geeft aan dat er overleg is geweest over de dagbesteding. De helft heeft slechts een algemeen bericht ontvangen over het weer opstarten van de dagbesteding. De overige naasten geven aan dat ze nog niets hebben gehoord over de (herstart) van de dagbesteding.

Voor mensen die thuis wonen is de dagbesteding weer goed op gang gekomen. Driekwart van de naasten geeft aan dat de dagbesteding weer is gestart. Iets meer dan de helft daarvan gaat wel minder dagdelen per week dan voor de coronacrisis. Ongeveer een vijfde van de naasten geeft aan dat er een nog geen dagbesteding is. Een aantal naasten geeft aan dat er een alternatieve vorm van dagbesteding wordt aangeboden.

Vervoer naar school, werk en dagbesteding lijkt nog niet goed geregeld: Hoewel ongeveer een kwart van de naasten tevreden is over het vervoer, brengt bijna een derde van de respondenten hun kind zelf naar de dagbesteding omdat het vervoer nog niet goed geregeld is.

Samenspraak

Ondanks de nadruk op samenspraak met mensen met een beperking of naasten, blijkt uit de enquête dat het nog steeds niet vanzelfsprekend is dat zij worden betrokken bij het maken van afspraken rond coronamaatregelen, zoals een bezoekregeling en dagbesteding.

Zo geeft slechts een kwart van de naasten aan dat afspraken over het beleid voor de woning in overleg met hen zijn gemaakt. Ongeveer een derde zegt dat er wel woning specifieke afspraken zijn gemaakt, maar dat hierover geen overleg met betrokkenen heeft plaats gevonden. Nog eens een derde geeft aan dat er ook geen woning specifieke afspraken zijn gemaakt. Daar waar naasten hebben mogen meepraten met beslissingen over de bezoekregeling, valt op dat ze aanmerkelijk tevredener zijn over hoe de regels in de praktijk uitpakken.

Ook het beeld dat mensen met een beperking zelf geven is niet heel positief. Slechts een derde van hen zegt mee te hebben mogen denken met de bezoekregeling. Ongeveer de helft geeft aan hier niet bij te zijn betrokken. Als het gaat over afspraken rond dagbesteding en werk, geeft ongeveer de helft van de respondenten met een beperking aan dat zij mochten meepraten. Een derde zegt hierbij niet betrokken geweest te zijn.

Daar waar wel gesprekken met naasten hebben plaatsgevonden over de maatregelen, kwam dat mede door de inzet van cliëntenraden en medezeggenschapsraden.

Ten slotte moet wel benoemd worden dat ondanks dat samenspraak niet vanzelfsprekend is en mensen over diverse maatregelen nog ontevreden zijn, er voor een deel ook met begrip voor de maatregelen wordt gereageerd. Sommige mensen accepteren daarom de situatie zoals deze is. Ook deels in verband met een eigen kwetsbare gezondheid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.