Home Zoek

Rapporten

Geef een zoekterm op ( 93 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Cliëntondersteuning moet beter: overheid, zorgkantoor én beroepsgroep aan zet

Cliëntondersteuning
Een op de drie cliëntondersteuners ervaart dat hun onafhankelijkheid onder druk staat. Ook vinden de cliëntondersteuners zelf dat de kwaliteit van hun werk omhoog moet. De landelijke en gemeentelijke overheid zijn daarbij aan zet, evenals de zorgkantoren en de beroepsgroep zelf.

Kansen en risico’s bij AI in de zorg

Artificial Intelligence
De zorg leent zich bij uitstek voor kunstmatige intelligentie vanwege de grote hoeveelheden data. Maar wat zijn daarbij de kansen en gevaren? Het rapport Artificial Intelligence in de zorg van Nictiz geeft antwoorden.

Nivel: Pgb’ers gelukkiger met zorg dan ZIN-gebruikers

pgb, zorg in natura, CZ, CZ zorgkantoor, kwaliteit pgb, onderzoek pgb, onderzoek zorg in natura, CZ,
Cliënten die gebruik maken van zorg in natura (ZIN) en persoonsgebonden budget (pgb) zijn positief over de ontvangen zorg. Toch is er een significant verschil in tevredenheid en kennis tussen deze twee cliëntgroepen.

Kabinet pakt fraude in de zorg aan: Wat zijn de eerste resultaten?

Fraude pgb thuiszorgbureau
Het kabinet kwam medio 2018 met een aanpak om onbedoelde fouten en opzettelijke fraude in de zorg tegen te gaan. In deze voortgangsrapportage wordt verder ingegaan op de resultaten tot nu toe en de stand van zaken rond lopende trajecten.

Dreiging landelijk tekort aan huisartsen: Wat zijn de oplossingen?

Huisartsen onder druk
De komende jaren dreigt er een tekort aan huisartsen te ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en Prismant, in opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het ministerie van VWS. LHV-voorzitter Ella Kalsbeek beschouwt het onderzoek als een wake-up call. ‘Als we op deze voet doorgaan, is straks niet langer iedere inwoner gegarandeerd van huisartsenzorg.’

Daklozen alsnog afgewezen door gebrek aan regiobinding

Ggz Emergis slaat alarm
De afspraken om landelijke toegankelijkheid van de daklozenopvang te garanderen worden nog te weinig nageleefd, blijkt uit onderzoek door het Trimbos Instituut. Daklozen blijken vaak nog steeds niet welkom te zijn in een opvang buiten hun eigen stad van herkomst.

Ict-kosten ziekenhuizen opnieuw gestegen

De ict-kosten in ziekenhuizen zijn voor het vierde jaar op rij gestegen. In het boekjaar 2017 bedroegen de ict-kosten 5,5 procent van de omzet. In 2013 was dit nog 4,5 procent.

IGJ: Brexit is extra kopzorg bij beschikbaarheid medicijnen

Brexit, IGJ, medicijnen, inspectie,
In aanloop naar het Britse afscheid probeert de inspectie zich zo goed mogelijk voor te bereiden. ‘Als uitgangspunt wordt een worst-case scenario genomen’, meldt de IGJ. Minister Bruno Bruins is daarom gestart met een pakket aan maatregelen.

Verenso: ‘Behoefte aan regelgeving voor starten kleinschalige woonvormen groot’

verenso, kleinschalige woonzorg, ouderenzorg,
Startende zorgaanbieders met kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen kunnen de geboden zorg waarborgen. Daarom heeft Verenso een verkennend onderzoek verricht.

Organisatie extramurale hulpmiddelen te complex en onduidelijk’

ouderenzorg, extramurale hulpmiddelen,
De IGJ ontvangt regelmatig klachten over extramurale medische hulpmiddelen. Het huidige systeem is te complex, wat leidt tot risico’s en incidenten. Dat blijkt uit onderzoek van NIVEL en het VUmc.

Verfijn de zoekresultaten